Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

03. 02. 2020. 11:15 >> 11:15

U KOTORU

Koncert KotorArt trija za Tripundanskih svečanosti

KotorArt trio, koji čine umjetnici Ratimir Martinović (klavir), Aleksandar Tasić (klarinet) i Dmitrii Prokofiev (violončelo), održaće koncert u Kotoru, u Katedrali Svetog Tripuna, u petak 7. februara, sa početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan, a koncert su organizovali Bokeljska mornarica i Festival KotorArt, u okviru Tripundanskih svečanosti.

Koncert kamerne muzike, na inicijativu umjetnika, posvećen je nedavno preminulom kotorskom župniku, don Antonu Belanu.

"Svirati u Kotoru za mene je uvijek posebno iskustvo. Ovog puta naročito, jer smo opet okupljeni u kamernom sastavu koji je od početaka imao ideju da izvrsnošću promoviše festival i grad, i što će od sada, u malo izmijenjenom sastavu, intenzivnije činiti van naših granica. Sasvim poseban ton ovom koncertu daje posveta don Tonćiju koji nas je prerano napustio. On je jedan od malobrojnih koji je nosio toliko epiteta pravog Bokelja. Njegov odlazak je veliki gubitak ne samo za Crkvu, porodicu i sve koji su ga poznavali, već i za Boku kakvu su on i još nekolicina drugih čuvali svojim posvećenim životnim primjerima. Svih ovih godina bio je podrška našim naporima i na tome ćemo mu uvijek biti zahvalni. Nedostajaće nam taj blagi, obrazovani, duhoviti, pitomi čovjek, pravi primjer Bokelja, u svom najljepšem značenju", izjavio je Ratimir Martinović, pijanista i direktor KotorArta.

Kako ističu u saopštenju KotoArta, Don Tonći bio je dugogodišnji generalni vikar Kotorske biskupije, vrsni poznavalac istorije i nezaobilazni sagovornik mnogih istraživača bokeljskih tema.

"Budući da je ovo godina u kojoj se slavi 250 godina od rođenja jedinstvenog umjetnika Ludviga van Betovena na repertoaru tria će se naći i Trio ovog kompozitora, komponovan 1797. godine iz opusa 11 u B duru. Pored Betovenovog, umjetnici će izvesti i tria Bramsa i Glinke", navode u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније