Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 10. 2013. 12:19 >> 13:24

BAR

Oliver Mlakar otvara TV Festival

Priprema za XVIII Internacionalni TV Festival Bar ulazi u završnicu. Za jubilarno izdanje pripremljen je bogat program kako glavni takmičarski tako i prateći, koji će se održati u Baru, u periodu od 22. do 26. oktobra.

Konkurs za prijavljivanje autora, tv i producentskih kuća za takmičarski dio programa zatvoren je 5. septembra. Učešće na ovogodišnjem Festivalu prijavilo je 78 zemalja sa 345 programa od kojih je selekciona komisija u sastavu: Aleksandar Bečanović (Crna Gora), selektor za dokumentarni/istraživački TV program i program iz oblasti ekologije i turizma, Irena Škorić (Hrvatska), selektor za igrani dramski program i dr  Maja Vukadinović (Srbija), selektor za dječiji program i kratke TV forme, odabrala 78 programa iz 86 televizija i produkcijskih kuća iz 45 zemalja svijeta.

Selektovani programi raspoređeni su u pet takmičarskih kategorija: Dokumentarni  program - istraživački TV program, Igrani dramski program – dramski i serijski program, Dokumentarni program iz oblasti ekologije i turizma, Dječiji program, Kratke TV forme – reklama, muzički video, eksperimentalni - umjetnički video, kratki igrani film.

Na XVIII ITF-u će biti prikazano ukupno 51 sat takmičarskog programa u svih 5 kategorija, kao još oko 10 sati programa van takmičenja.

Ove godine biće dodijeljeno ukupno 19 nagrada, za svih pet kategorija, kao i počasna nagrada Dragan Radulović, za najbolju emisiju iz kategorije dječijeg programa. O nagradama odlučivaće međunarodni žiri, koji se i ove godine sastoji od 5 uglednih stvaralaca iz oblasti filmske i televizijske umjetnosti: Iveta Pospisilova (Slovačka), Koen Suidgeest (Holandija), Đorđe Milosavljević (Srbija) , Kristina Ljevak (BIH) i Vladimir Perović (Crna Gora).

Uz bogat takmičarski program, s posebnom pažnjom koncipiran je prateći program, kako najavljuje umjetnička direktorka, rediteljka Marija Perović, za ovo izdanje festivala pripremljen je znatan broj cjelodnevnih sadržaja, uz okrugle stolove, master class-ove, posebne projekcije i prisustvo specijalnih gostiju, kao i aktuelnih “zvijezda” televizijske produkcije. 

Tako s velikim zadovoljstvom organizatori najavljuju specijalnog gosta koji će i otvoriti festival, Olivera Mlakara, legendu jugoslovenske televizije.  

Osim što će otvoriti festival 22. oktobra i biti prisutan tokom svih festivalskih dana, poseban program „Druženje sa ...Oliverom Mlakarom“, za  publiku, goste i medije biće upriličeno u srijedu 23. oktobra u Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 20 sati.

Takodje, organizatori najavljuju prisustvo svih predstavnika javnih servisa iz regiona, veliki broj domaćih i regionalnih medijskih lica, ali i producentskih kuća, reditelja i glumaca.

ITF je jedan od četiri Festivala koje je Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva Kulture, proglasila manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, stoga se festival realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bar. Osnivač i koproducent festivala je Radio Televizija Crne Gore.   

U cilju bolje promocije Festivala treću godinu za redom se nastavlja kvalitetna saradnja sa Crnogorskim Telekomom, koji je i ove godine ponosni partner festivala, zahvaljujući kojem i ove godine publika koja nije u prilici da prisustvuje projekcijama u Baru može gledati sve filmove takmičarskog dijela festivala, na posebnom kanalu  putem kablovskog sistema Extra TV-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније