Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

18. 08. 2020. 10:34 >> 10:41

KONCERT NA KOTORARTU

Omaž profesoru Nikoli Gregoviću

KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju koncert pod nazivom "Omaž profesoru", u čast izuzetnom pedagogu i svestranom kulturnom pregaocu, profesoru Nikoli Gregoviću, sjutra, 19. avgusta, sa početkom u 22 h na Ljetnjoj pozornici u Kotoru.

"Na koncertu učestvuju Gradski hor Kulturnog centra Nikola Đurković, Mandolinski orkestar Nocturno, zatim i gosti koncerta Mandolinski orkestar Tripo Tomas, kao i Klape Karampana, Štiglići i Kamerton, a partner koncerta je KC Nikola Đurković“, navodi se u saoppštenju Kotorarta.

Kako se dodaje, na veliku žalost lokalnog stanovništa, prijatelja, bivših kolega i učenika, kao i porodice profesora Gregovića, ovaj koncert, zbog strogog poštovanja svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela se održava bez prisustva publike, ali uz direktan prenos na Pjaci od Kina, kod ovogodišnjeg prijatelja Festivala, restorana Ombra, kao i preko društvene mreže Facebook i YouTube kanala Festivala.

"Nikola Gregović, kao svestrani kulturni pregalac – pedagog, kompozitor, dirigent, organizator muzičkog života, obilježio je kulturni život druge polovine 20. vijeka u Kotoru, Herceg Novom, Nikšiću, kao i van Crne Gore, u regionu. Kotoranin rođenjem, muzičko obrazovanje stekao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Radio je kao profesor u muzičkim školama u Kotoru i u Nikšiću, u kojem je potom bio direktor škole i profesor na Pedagoškoj akademiji. Osnovao je i vodio mandolinske orkestre i horove: orkestar Učiteljske škole u Nikšiću, Hor i orkestar Veljko Ćatović u Risnu, orkestar OŠ Njegoš, hor SMŠ Vida Matjan i Gradsku muziku u Kotoru. Sa horom nikšićkog KUD-a Zahumlje i kotorskim Horom Nikola Đurković ostvario je zapažene rezultate. Osnovao je i vodio mnoge muške i ženske klape, a kroz rad sa klapom Karampana, koju je osnovao 1980. godine, promovisao je bokeljske pjesme i van granica bivše Jugoslavije. Komponovao je i aranžirao brojne dječje, horske i klapske pjesme, kao i orkestarske kompozicije. Nagrada koju dodjeljuje Festival klapa Perast nosi njegovo ime", navodi se u kratkoj biografiji Gregovića.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније