Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

27. 10. 2020. 11:54 >> 11:54

KIC

Koncert violiniste Viktora Hutera

Mladi crnogorski violinista Viktor Huter, prirediće solistički koncert u okviru ciklusa “Mladi talenti” u KIC-u “Budo Tomović” sjutra u 19 sati. Koncert će biti repriziran dan kasnije, 29. oktobra u 13 sati.

 

"Program sastavljen od poznatih djela violinske literature iz opusa kompozitora Đuzepea Tartinija (Sonata “Didone abbandonata”), Johanesa Bramsa (Sonata za violinu i klavir br. 2, Op. 100), Ežena Isaja (Sonata za violinu solo br. 4 Op. 27) i Pabla Sarasatea (Ciganski naprjevi), Viktor Huter će izvesti sa pijanistom Aleksejem Molčanovim, redovnim profesorom na Muzičkoj akademiji na Cetinju", saopšteno je iz KIC-a.

Violinista Viktor Huter je rođen 2003. godine, na Cetinju. Od ranog djetinjstva je pokazao istančan sluh i interesovanje za muziku. U rodnom Cetinju je pohađao nižu muzičku školu u klasi violinistkinje Tanje Bogdanović. Sa trinaest godina upisao je srednju muzičku školu "Vasa Pavić" u Podgorici, gdje je violinu učio u klasi Vilija Ferdinandija i Marka Simovića. Sa šesnaest godina je upisao studije violine na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora Vujadina Krivokapića.

Do sada je učestvovao na dvadesetak muzičkih festivala i takmičenja i mahom osvajao prve nagrade. Od brojnih nagrada izdvajaju se: Specijalna lira na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore 2018, Treća nagrada na takmičenju “Whitgift International Music Competition” u Londonu 2019, i nagradu "Laureat" na takmičenju "Polyhymnia" u Skoplju 2019. godine.

Duži niz godina je stipendista Ministarstva prosvjete, a prošle godine je osvojio nagradu iz "Fonda za talente".

Stalni je član orkestra "Mirko Petrović" pod vođstvom dirigenta Radovana Papovića, sa kojim je nastupao i kao solista.

Usavršavao se kod brojnih eminentnih muzičkih umjetnika kao što su: Stefan Milenković, Arkadij Vinokurov, Anton Martinov, Ivo Stankov, Vujadin Krivokapić, Vitalij Gulijčuk, Romolo Đesi, Mikhail Bereznjicki, Aleksej Molčanov i Julio Marić. Redovni je učesnik Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, Ivanova korita, u okviru kojih je nastupao kao član kamernih dua i trija i kamernog orkestra na završnim koncertima na Cetinju i u Podgorici.

Od dosadašnjih muzičkih iskustava Viktor izdvaja koncerte koje je imao kao član klavirskog trija "Aeternum" (Viktor Huter, Petar Popović i Sari Šaćiri) iz klase za kamernu muziku Petra Obradovića 2019. godine, u okviru ciklusa “Mladi talenti” KIC-a "Budo Tomović" i u Ministarstvu kulture na Cetinju u organizaciji Matice crnogorske. Prošlog juna je učestvovao u revijalnom koncertu “Praznik muzike uz mlade talente”, prvom online muzičkom programu, koji su organizovali KIC “Budo Tomović” i Francuski institut povodom obilježavanja Praznika muzike (21. jun).

Shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti broj mjesta je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније