Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 12. 2020. 13:50   >>  13:55

NIKŠIĆ

Koncert Pavela Steidla za kraj Gitar festa

Jubilarni 15. Međunarodni festival gitare Nikšić (Niksic Guitar Festival) biće zatvoren koncertom češkog virtuoza na gitari, Pavela Steidla. Njegov nastup biće emitovan na fejsbuk stranici festivala u nedjelju u 21 sat.

Pavel Steidl je rođen u Rakovniku u  Češkoj. Od 1987. godine živi u Holandiji. Otkako je 1982. godine osvojio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Radio France u Parizu, postao je jedan od najpoznatijih solista svoje generacije. Nakon godina studiranja i rada sa  mnogim i raznolikim umjetnicima stvorio je originalan stil po kome je postao prepoznatljiv. Na njegovim koncertima često se mogu čuti i kompozicije koje potpisuje i kao autor. Natupao je u više od 50 zemalja svijeta, kao što su Kanada, SAD, Kina, Indija, Japan, Evropa, Južna i Centralna Amerika i dr. Pavel Steidl je profesor klasične gitare na Akademiji scenskih umjetnosti u Pragu i na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu.

“Njegovim koncertom biće zaokruženo jubilarno izdanje manifestacije koja je ove godine u cjelosti održana u online formatu. Iako neplanirano i sa dosta izazova u organizaciji, novonastala situacija omogućila je još bolje umrežavanje sa umjetnicima širom svijeta koji su mogli ispratiti sva festivalska dešavanja. Takođe, ovi uslovi dali su nam priliku da realizujemo više programskih stavki i produžimo trajanje festivala tokom čak tri mjeseca”, navodi se u saopštenju.

Tako je, kažu organizatori, nakon glavnog dijela realizovanog u avgustu koji su obilježili koncerti Miroslava Tadića, Yvette Holzwarth, Amire Medunjanin, Boška Jovića i  Anabel Montesinos, uslijedio još nekoliko koncerata uspjepnih gitarista Evrope. Paralelno su održavani i masterklasovi.

Sveukupno, festival je realizovan od 25. avgusta u organizaciji NVO „Anagastum“, uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Nikšić.

Nikšić Guitar Festival je dio Euro Strings - European Guitar Festival Collaborative platformi, koja se finansirati iz budžeta EU programa Kreativna Evropa. Ovaj projekat predstavlja partnerstvo četrnaest gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške protoku mladih talenata na festivalima i doprinosa razvoju dinamične i raznovrsne evropske scene klasične gitare, koja odražava zajedničke vrijednosti, preokupacije i izazove 21. vijeka.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније