Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 12. 2020. 13:25 >> 13:25

PROJEKCIJE ONLINE

Otvoren peti Podgorica film festival

Na online ceremeniji sinoć je otvoren peti Podgorica film festival koji se ove godine održava od 15. do 20. decembra, putem Video on Demand platforme www.podgoricafilmfestival.online.

Direktorica NVU Podgorica film festival Sara Radović je istakla da su uprkos raznim ograničenjima napravili veliki korak ka adaptaciji trenutnim uslovima i ograničenjima koje je nametnula situacija izazvana pandemijom.

Kako je istakla, imali su manju finansijsku podršku u odnosu na prethodna izdanja, a koja je nažalost i dovela do smanjenja kulturnih sadržaja u Crnoj Gori, i postavljeni pred nove forme organizacije kojoj su se morali prilagoditi.

"Iako ništa ne može zamijeniti osjećaj gledanja filma na velikom platnu, moramo poštovati mjere donešene u cilju zaštite publike, i u skladu sa mogućnostima pružiti priliku crnogorskoj publici da gleda najnovija regionalna, evropska i svjetska filmska ostvarenja. Upravo iz tog razloga smo kreirali prvu festivalsku Video on Demand platfomu u Crnoj Gori na kojoj će crnogorska publika narednih dana imati priliku da pogleda izvrsne naslove i učestvuje u našem pratećem programu", kazala je Radović.

Na otvaranju su tradicionalno dodijeljene nagrade Crnogorske kinoteke.

Direktor Kinoteke Andro Martinović, dodijelio je godišnju nagradu za doprinos filmskoj umjetnosti "Kino-oko” britanskom režiseru, montažeru i producentu Piteru Veberu, kao i nagradu za doprinos očuvanju crnogorske i svjetske filmske baštine "Ratko Đurović” crnogorskom reditelju Momiru Matoviću.

"Mislim da je većina nas imala prilično tešku godinu, zbog zatvaranja, društvene izolacije, karantina, zbog raznih mjera koje preduzimamo kako bismo izbjegli ovaj užasni virus koji je prouzrokovao ovoliki haos i nered. Jedna stvar koju sam shvatio dok sam provodio vrijeme sam, jeste koliko je film zapravo važan. Film je velika utjeha meni i mnogim drugima. To je način da ostanemo u kontaktu sa svijetom, da se zabavimo i obrazujemo. Sama činjenica da se društvo ovoliko uzdrmalo pokazuje koliko su audiovizuelni mediji važni da bismo mogli da sačuvamo ljudskost i komuniciramo međusobno, posebno kada su dani mračni i teški, kao što su sada. Mislim da je veliko priznanje ljudima koji rade na festivalu to što su uspjeli sve da organizuju uprkos teškim vremenima i svim preprekama. Čestitam svima koji su doprinijeli organizaciji festivala na uspjehu", poručio je Veber putem video poruke izrazivši nadu da će sljedeće godine biti u mogućnosti da prisustvuje Festivalu i da posjeti Crnu Goru.

Video-porukom obratila se i ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks, koja je najavila da će se njihov proslavljeni režiser Veber predstaviti na festivalu sa četiri filma.

"To su raznovrsni filmovi, koji prikazuju opseg njegovog talenta. Tu spadaju drama i istorija, filmovi 'Uzdizanje Hanibala' i 'Djevojka sa bisernom minđušom', kao i dva dokumentarca, 'Deset milijardi', koji nas upozorava na štetu koju nanosimo planeti, a koji je još strašniji i relevantniji zbog situacije u kojoj se nalazimo, kao i 'Zemlja: Divan dan', predivno vizuelno iskustvo koje nas podsjeća u kakvom svijetu živimo", saopštila je Medoks.

Matović je poručio da mu u nizu mnogih nagrada i priznanja ovo ima posebno mjesto, jer nosi ime Ratka Đurovića, prijatelja svih crnogorskih filmskih umjetnika, a i što dolazi od kolektiva Crnogorske kinoteke, jednog mladog kolektiva, koji je tek ove godine dobio prave uslove da zaživi njihova djelatnost.

Filmski program festivala, nakon svečane ceremonije, otvorila je crnogorska premijera višestruko nagrađivanog filma "Otac" poznatog srpskog reditelja Srdana Golubovića.

Golubović je kazao da mu je žao što nije mogao da dođe u Podgoricu.

"Moja porodica je jedna stara podgorička porodica. Ja u Podgorici imam puno rođaka i veliki broj zaista velikih i važnih prijatelja. A najviše mi je žao u stvari zato što je ovaj film 'Otac' posvećen mom ocu koji je odrastao u Podgorici, koji je trčao po tim ulicama po centru, najveći dio djetinjstva živio u Hercegovačkoj ulici, išao u Gimnaziju 'Slobodan Škerović'. Ovaj film je posvećen njemu i posvećen je njegovom filmskom djelu. Moj otac, Predrag Golubović bio je jedan značajan reditelj prije svega kratkih igranih filmova i film 'Otac' je posveta njemu i posveta njegovom filmskom djelu. S druge strane, pošto je ovo film o očevima i sinovima, ovaj film je posvećen i mom sinu Balši" kazao je Golubović u video poruci.

Festival organizuje NVU Podgorica film festival u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Festival su podržali MEDIA Desk Crne Gore, Elektrodistribucija Crne Gore, Ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu iz Beograda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније