Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: TVCG ]

05. 05. 2021. 16:03 >> 16:04

"NAŠA PRIČA"

U monografiji o radu Biblioteke za slijepe

Biblioteka za slijepe Crne Gore objavila je monografiju pod nazivom “Naša priča”. Riječ je o prvoj knjizi na prostoru bivše Jugoslavije koja opisuje djelatnost, status, razvoj i rezultate rada bibilioteke namijenjene osobama s oštećenim vidom.

Osobe oštećenog vida imaju iste potrebe za informacijama kao i ostali. Biblioteka za slijepe, osnovana prije 15 godina nastoji da ih učini dostupnim, a o tome kako je ta institucija nastala i kako se razvijala, napisao je Zoran Poleksić u monografiji “Naša priča”.

"Postoje biblioteke i u Beogradu i u Sarajevu i u drugim centrima nekadašnje države, ali ono što je jako važno istaći je da je crnogorska, odnosno podgorička javna ustanova za kratko vrijeme uspjela da uspostavi kontakt sa svim tim institucijama, da drži korak, uslovno rečeno i da u mnogim segmentima rada ne samo da ne zaostaje za pomenutim institucijama, već i da prednjači u radu", rekao je Poleksić.

Predsjednik Savjeta Biblioteke za slijepe Zdravko Vukčević rekao je da mu je više nego desetogodišnje prisustvo u biblioteci omogućilo da sagleda jedan nevjerovatan uspjeh institucije.

"Posebno u kontekstu opšte destrukcije i razgradnje, pa je sasvim logično i prirodno da se ti uspjesi i javno prezentuju", rekao je Vukčević.

Postojanje biblioteke za osobe oštećenog vida izuzetno je važno, zato je knjiga u odgovarajućim formatima znatno manje u odnosu na one koje se štampaju za širu javnost. Biblioteka za slijepe u Crnoj Gori ima fond od 23 i po hiljade naslova i 730 korisnika.

Objavljuje časopise "Glas" u audio formatu i "Tačke kulture" na Brajevom pismu. Projekat Biblioteke za slijepe je i Radio Homer.

Direktor biblioteke Božidar Denda rekao je da je njihova želja bila da ovo bude otvoreni kulturni prostor gdje sugrađani, ali i drugi zainteresovani, ne samo iz Podgorice, mogu da dođu i uživaju u onome što kultura zapravo jeste, kultura i umjetničko stvaralaštvo.

Monografija “Naša priča” biće objavljena i u audio formatu i na Brajevom pismu, a biće promovisana i u drugim gradovima Crne Gore.

Petra Božović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније