Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 06. 2021. 06:16 >> 06:17

KINOTEKA

Omaž Andriji Zafranoviću od 14. do 22. juna

Crnogorska kinoteka upriličiće omaž velikom jugoslovenskom montažeru Andriji Zafranoviću, svojevrsnom retrospektivom u periodu od 14. do 22. juna.

Zafranović je rođen u Maslinici na Šolti, 15. avgusta 1949. godine. Filmsku i TV montažu diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Pragu.

Tokom godina stekao je status jednog od najvećih filmskih i televizijskih montažera, a radio je i kao dramaturg. Bio je redovni profesor i šef katedre na Akademiji umetnosti u Beogradu, a od 2009. i redovni profesor FAMU u Pragu.
Radio je na mnogim filmovima i TV dramama, sarađujući sa velikim brojem reditelja.

Dobitnik je tri Zlatne arene na festivalu u Puli.

Njemački filmski časopis “Kino-film šnit” proglasio ga je najboljim evropskim montažerom 2017. godine.
Kroz devetodnevni filmski program publika će biti u prilici da, na velikom platnu, pogleda ukupno jedanaest filmova, među kojima su i ostvarenja koja su obilježila zlatno doba jugoslovenske kinematografije: „Kvar“, „Otac na službenom putu“, „Dom za vješanje“, „Čudo neviđeno“, „Večernja zvona“, ali i filmovi iz kasnijeg perioda, poput „Ustava Republike Hrvatske“ i „Enklave“.

Takođe, biće prikazan i njegov posljednji film, koji je montirao u Sloveniji - „Zastoj“, u režiji Vinka Mӧderndorfera.
Prvo veče biće u znaku kultnog filma “Otac na službenom putu” od 18h. U nastavku programa, direktor Crnogorske kinoteke i filmski reditelj Andro Martinović vodiće razgovor sa proslavljenim hrvatskim i jugoslovenskim rediteljem Lordanom Zafranovićem u 20h.

Gost večeri biće srpski režiser i producent, profesor na FDU u Beogradu, Darko Bajić putem online uključenja.
Kuriozitet osvrta na Andrijino stvaralaštvo biće primjer saradnje dva brata na filmu „Večernja zvona“ iz 1986. godine, koji će publika moći da pogleda prvo veče u 21h.

Prateći dio programa biće Masterclass Lordana Zafranovića, u utorak 15. juna u 12h.

Program se realizuje u okviru projekta Bila jednom jedna kinematografija, koji Kinoteka realizuje kroz cikluse najznačajnijih jugoslovenskih filmova; uz gostovanje autora, glumaca ili živih učesnika - svjedoka u stvaranju filmova u produkciji zemalja regiona.

Ovaj projekat, prvenstveno, ima kulturno-umjetničku i obrazovnu funkciju, kojim se predstavlja dragocjeno filmsko stvaralaštvo nekadašnje zemlje.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније