Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 12. 2013. 11:38 >> 11:38

CETINJE

Koncert u čast Miodraga Vasiljevića

’’Crnogorska tradicionalna muzika u savremenoj obradi” održaće sjutra koncert u Kraljevskom pozorištu Zetski dom i na taj način obilježiti pedeset godina od smrti Miodraga Vasiljevića.

Miodrag A. Vasiljević (1903-1963) je ličnost  čiji doprinos muzici prevazilazi granice kulture kojoj je pripadao i vremena u kojem je živio. O tome svjedoče i pet decenija koje nas dijele od njegove smrti, u kojima je bogata etnomuzikološka građa koju je za života prikupio i objavio, dragocjena riznica muzičke baštine različitih naroda i kultura na ovim prostorima.

“Pedeset godina od smrti prof. Miodraga A. Vasiljevića  je povod  da još jednom sagledamo ovu riznicu i podsjetimo se njegovog velikog značaja za etnomuzikologiju, muzičku teoriju i pedagogiju. Značaja koji prevazilazi granice zemlje u kojoj je stvarao i vremena u kojem je živio”, navodi se u saopštenju Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Melografske zapise koje je sačinio iz bogate riznice folklora na prostoru bivše Jugoslavije, u zrelim godinama svog rada analizirao je i sa aspekta muzičke teorije te je zapisao: ’’Kad se u meni sredila stihija tog silnog materijala, neobične melodike i bujne metrike, postao sam teoretičar; upoređivanje materijala i izučavanje narodnog života i običaja uvelo me je u nauku, u etnomuzikologiju”, objašnjavao je Vasiljević. Svoja etnomuzikološka istraživanja, analize i saznanja predstavio je akademskim krugovima brojnih evropskih univerziteta na kojima je gostovao (Getingen, Hajdelberg, Budimpešta, Regenzburg, Amsterdam, Utreht…).

Koncert će biti održan u srijedu 4. decembra s početkom u 19 satnji, a organizovan je u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније