Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

23. 11. 2021. 10:23   >>  10:24

KIC BUDO TOMOVIĆ

Promocija knjige “Hrvatski punk i novi val 1976-1987”

Nakon svečanog zatvaranja izložbe fotografija “Tako je talasao Novi talas” sa kojom se KIC “Budo Tomović” pridružuje velikom broju institucija i umjetnika koji ove godine obilježavaju 40 godina društveno - muzičkog fenomena poznatog kao “Novi talas” organizovaćemo promociju dopunjenog i proširenog drugog izdanja knjige Vinka Barića “Hrvatski punk i novi val 1976-1987” koja hronološki i biografski prati razvoj ovog muzičkog fenomena.

Učesnik promocije uz autora biće predsjednik NVO Gramofonske ploče Crna Gora - Montenegro records Boris Burić.

U okviru muzičkog dijela promocije koja će biti održana u četvrtak, 25.novembra u sali Dodest od 20 sati nastupiće bend “Naporno suicid”.

Knjiga „Hrvatski punk i novi val 1976-1987" nezavisno je autorsko izdanje Vinka Barića, objavljeno u junu 2011. i zasad je jedinstven takav projekat na ovim prostorima. Knjiga je prvi kompletan uvid u fenomen hrvatskog panka i novog talasa (i pripadajućih podžanrova) u periodu 1976-1987 i donosi detaljan prikaz razvoja te scene, a i biografije 125 poznatih, ali i manje poznatih bendova. Kao takva ova knjiga je jedinstvena i u svijetu jer dosad tek nekoliko zemalja ima detaljnije i studiozne knjige o ukupnoj pank i new wave sceni pojedinih država (npr. Velika Britanija, Švajcarska, Sjeverna Irska, Australija itd.). Pored biografija i opšteg razvoja scene, podijeljenog u 4 perioda, donosi i sociološki prikaz društva i funkcionisanja pank rok i novotalasne subkulture u socijalističkom sistemu.

Vinko Barić rođen je 1980. u Solinu. Po zanimanju je akademski slikar. Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi. Pored slikarstva bavi se i stripom, ilustracijom knjiga i plakata i grafičkim dizajnom. Jedan je od dva vokala art pank benda Ilija i Zrno Žita. Dosad je izdao tri svoja strip albuma - „Samo da ne propadne"(1997), „Čudnovati deponij" (1999) i „Paranormalni čimbenik" (2008). Bio je član strip grupe „Divlje Oko", a posljednji 10-tak godina učestvuje u strip grupi Komikaze iz Zagreba. Velika strast mu je skupljanje vinila, i proučavanje pank i new wave scene. Ovo mu je prva napisana i objavljena knjiga. Živi i radi u Splitu i Solinu.

Promociju organizujemo u saradnji sa NVO Gramofonske ploče Crna Gora - Montenegro records.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније