Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.M.Lj. ]

20. 07. 2022. 10:24 >> 10:21

CZK TIVAT

Autorsko veče Đorđa Sibinovića humanitarnog karaktera

Humanitarno autorsko veče Đorđa Sibinovića biće održano u četvrtak veče 21. jula sa početkom u 21:30h, na maloj sceni Atrijuma Buća, saopšteno je iz Centra za kulturu Tivat. Gost večeri i moderator je Petar Arbutina.

Ovaj program je humanitarnog karaktera.

“U prostoru ljetnjikovca Buća, na vidnom mjestu će biti postavljena kutija gdje će posjetioci moći da doniraju novac, koji će biti uplaćen na žiro račun Tivćanina Saše Marića koji je trenutno na liječenju u Istanbulu”, saopštili su organizatora.

Đorđe D. Sibinović objavio je više pjesničkih knjiga i dobio nekoliko nagrada: „Milan Rakić“, „Vukova zadužbina“, „Mika Antić“. Pored poezije bavi se esejistikom, a objavio je i romane „Pogrešno“, „Nizvodno“ i „Roditelji“. Pored pisanja, bavi se i muzikom I izbacio je prvi album album – Ustanak.

“Pjesnik koji govori u naše ime, romanopisac čiji likovi trpe naše bolove, muzičar koji svira na tankoj žici emocija, pravnik koji vjeruje u nauku i pravo.... Đorđe Sibinović, pisac, renesansni umjetnik sa mnoštvom umjetničkih pseudonima i jednim licem lične jednine i zajedničke množine. Samo je to dovoljno tačna poetička definicija svega što je do sada napisao i stvorio verujući u večni život, ne individue već istine i etike življenja. O njegovim knjigama se glasno govorilo i svjedočilo i takođe glasno ćutalo. Nepristajanje na norme i diktate forme, književne mode i (samo)dopadljivost, zajednički su imenitelji Sibinovićeve umetnosti i književnosti”, kazali su organizatori.

Njegova domovina je mali i napaćeni čovek“ govorio je Jovan Dučić za Aleksu Šantića. Književni putevi Đorđa Sibinovića upravo vode ka onom čoveku koji trpi istoriju a ne stvara je. Ka onom književnom junaku koji je dovoljno hrabar i jak u svojoj životnoj sudbini. Sibinović je pisac koji ne pristaje na književne mode i suze i smeh su dva pola iste emocije i jedne i jedine istine. Poezija, proza, eseji, naučni radovi, muzika... samo su stanice voza koji juri u susret našim najvećim strahovima, velikim tajnama ali i lepoti vrline koja spasava svet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније