Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 03. 2014. 02:30 >> 15:59
4

"GRAVITACIJI" 7 OSKARA

...i najbolji film je "12 godina ropstva"!

Drama "12 godina ropstva" Stiva Mekvina proglašena je najboljim ostvarenjem na 86. dodjeli Oskara u Los Anđelesu. Sedam priznanja uključujući i ono za najbolju režiju privukao je Alfonso Kuaron filmom "Gravitacija", dok je "Veliki Getsbi" ostao bez velikih ostvarenja.

Najboljim filmom proglašena je drama "12 godina ropstva". Režiser Alfonso Kuaron dobio je Oskara za najbolju režiju za film "Gravitacija". 

Za najboljeg glumca proglašen je Metju Mekonahju, za ulogu u filmu "Poslovni klub Dalas", dok je za najbolju glumicu proglašena Kejt Blanšet, za ulogu u filmu "Nesrećna Jasmin".

Na ovogodišnjoj dodjeli Oskara za najbolju sporednu ulogu dobio je Džared Leto, za ulogu u filmu "Poslovni klub Dalas", dok je najbolja ženska sporedna uloga ona Lupita Nijong, u filmu  "12 godina ropstva".

Za najbolji strani film ove godine proglašeno je italijansko ostvarenje "Velika ljepota".

Oskara za najbolji adaptirani scenario osvojio je Džon Ridli, za "12 godina ropstva", dok je nagrada Američke filmske akademije za najbolji originalni scenario dodijeljena Spajku Džonsu za scenario "Ona".

Drama "12 godina ropstva" osvojila je ukupno tri Oskara (film, sporedna ženska uloga, adaptirani scenario), dok je "Gravitacija" nagrađena u sedam kategorija (režija, muzika, kamera, montaža, miks zvuka, montaža zvuka, vizuelni efekti). Treći favorit ovogodišnje dodjele, "Američka prevara", sa čak deset nominacija, najviše ove godine, nije osvojio nijednu nagradu.

05:57 - Američka filmska akademija izabrala je film Stiva Mekvina "12 godina ropstva" za najbolje ostvarenje u 2013.

05:51 - Prva nominacija i prvi Oskar za glavnu mušku ulogu Metju Mekonahiju za ostvarenje "Poslovni klub Dalas", dok je "Vuk s Volstrita" ostao i bez Oskara.

05:44 - Nagradu za glavnu žensku ulogu dobila je Kejt Blanšet za filmu "Nesrećna Jasmin" Vudija Alena, pa je tako Meril Strip ostala bez četvrte zlatne statue u karijeri.

05:25 - Akademija je odala priznanje režiseru Alfonsu Kuaronu za "Gravitaciju", a Oskar su mu uručili Anđelina Džoli i Sidni Poatje.

05:28 - Prvi Oskar za Spajka Džonsa i nagrada za najbolji originalni scenario za film "Ona", inače njegov debi u oblasti scenarija.

05:25 - Zlatna statueta za najbolji adaptirani scenario ide Džonu Ridliju koji je prilagodio knjigu za filmsko ostvarenje "12 godina ropstva".

05:18 - Crtanom filmu "Zaleđeno kraljevstvo" nagrada za najbolju pjesmu "Let it Go", iako je Farel Vilijams bio favorit s pjesmom "Happy".

05:14 - Šesti Oskar od deset nominacija za film "Gravitacija". Džejmi Foks i Džesika Bil uručili su priznanje Stivenu Prajsu za originalnu muziku.  

04:44 - Nagrada za najbolju scenografiju ide filmu "Veliki Getsbi".

04:27 - "Gravitacija" nastavlja da privlači Oskare! Emanuel Lubezki dobio je prestižnu nagradu za najbolju kameru, dok su Alfonso Kuaron i Mark Sanger nagrađeni za montažu.

04:15 - Prvo priznanje Filmske akademije za djelo Stiva Mekvina "12 godina ropstva" ide za žensku sporednu ulogu glumici Lupiti Nijongu.

04:08 -  Treći Oskar za film "Gravitacija", prestižno priznanje na polju miks zvuka i montaže zvuka.

03:48 - Oskar za najbolji film, van engleskog govornog područja, ide italijanskom filmu "Velika ljepota".

03:44 - Počasnog Oskara za svoj posebni doprinos dobila je Anđelina Džoli, koja je posvetila govor svojoj pokojnoj majci.

"Naučila me čemu služe snovi i filmovi. Da je danas živa, bila bi jako ponosna na mene", rekla je Anđelina u suzama.

03:38 - Glumac Bredli Kuper uručio je nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film za muzičko ostvarenje "6 metara od slave".

03:31 - Prestižna nagrada za kratki igrani film (u trajanju do 40 minuta) odnio je "Helijum", dok je za najbolji kratki dokumentarni film proglašen "Muzika je spasila moj život".

03:21 - Prvi Oskar za film "Gravitacija". Kuaronovo ostvarenje dobilo je priznanje za vizuelne efekte.

03:13 - Nagradu Akademije za animirani kratki film, Metju Mekonahi i Kim Novak uručili su za ostvarenje "Gospodin Hjublo!", dok je "Zaleđeno kraljevstvo" dobilo Oskara za najbolji crtani film.

03:01 - Drugi Oskar za ostvarenje "Poslovni klub Dalas" ide u ruke, prvi put nominovanih Adriti Liju i Robinu Metjuzu za šminku i frizuru.

02:58 - Oskara za kostim Semjuel L. Džekson i Naomi Vots uručili su Ketrin Martin, za film "Veliki Getsbi"

02:45 – En Hatavej najavljuje nominacije za najbolju mušku sporednu ulogu i prvi Oskar ide u ruke Džareda Leta za film "Poslovni klub Dalas".

02:30 - Borba za Oskara je počela!

Nagrade Filmske akademije biće uručene u čuvenom "Dolbi teatru", a voditeljka programa, po drugi put, biće 56-godišnja "talk-show" zvijezda Elen Dedženeris.

Očekuje se da će noć obilježiti trio favorita: "Gravitacija" Alfonsa Kuarona i "Američka prevara" Dejvida O. Rasela, koje imaju po deset, i "12 godina ropstva" Stiva Mekvina, sa devet nominacija.

Kladioničari i kritičari saglasni su da se Mekvinova surova drama o robovlasništvu bavi važnijom temom i da ima za dlaku bolje izglede od Kuarona ili Rasela.

Jedna od najzanimljivijih je kategorija za glavnog glumca, u kojoj će se jedan protiv drugog naći dvojica osvajača Zlatnih globusa: Metju Mekonahej ("Poslovni klub Dalas") i Leonardo Dikaprio ("Vuk sa Volstrita").

Na Dikapriovoj strani je pozamašna marketinška mašinerija, ali i Mekonahej ima skriveno oružje - odlična aktuelna serija "Pravi detektiv" u kojoj briljira.

Trka za glavnu glumicu je skoro sasvim izvjesna - Kejt Blančet je osvojila sve dosadašnje nagrade za ulogu nesrećne Džasmin u filmu Vudija Alena. Slično Blančetovoj, i Džered Leto ("Poslovni klub Dalas") skoro je siguran osvajač nagrade za sporednog glumca pošto je uzeo sve ostale trofeje prije Oskara.

Najizjednačeniji dvoboj biće za sporednu glumicu. Debitantkinja Lupita Njong’o ("12 godina ropstva") predstavlja pravo otkrovenje, a 23-godišnja Dženifer Lorens ("Američka prevara") je briljirala u svakoj sceni filma.

Očekuje se da će oko milijardu ljudi u svijetu pratiti dodjelu Oskara putem TV prenosa. Pripreme za ovu noć počele su davno, ali kiša, koja pada neprestano u Los Anđelesu, otežava posao ekipama koje pripremaju ceremoniju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније