Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

13. 06. 2023. 08:14 >> 08:14

OVOG LjETA NA KOTORARTU

Izložba slika Antuna Sbutege i promocija knjige Željka Brguljana

U okviru Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike ovog ljeta biće organizovana i izložba slika "Itaka" Antuna Sbutege, kao i promociju knjige "Život Meduse - likovna svjedočanstva putovanja i stradanja Llojdova parobroda Medusa" (The Life of the Medusa - pictorial evidence of the voyages and sufferings of the Lloyd steamship Medusa) Željka Brguljana.

Promocija knjige Brguljana, kako napominju u KotorArtu, planirana je za 28. jul u Pomorskom muzeju u Kotoru, dok će otvaranje izložbe Antona Sbutege, u istom ambijentu, biti 2. avgusta.

"Naš drag prijatelj, predsjednik Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega, dr Antun Sbutega ličnost je širokog obrazovanja, interesovanja i talenta. Ove godine, sretni smo što smo u prilici vidjeti djela još jedne njegove ljubavi, slikarstva, ali i Boke, koja je inspiracija svih slika. Boka, kao vječna inspiracija mnogima koji mogu uvidjeti njenu neprolaznu ljepotu, inspirisala je i autora Željka Brguljana u mnogim njegovim ostvarenjima. Ovog puta piše o parobrodu Medusi, međutim i o Bokeljima i njihovoj aktivosti i značaju u Trstu. Izuzetno smo zadovoljni što, osim muzičkog programa, publici KotorArta pružamo raznovrstan umjetnički program, naročito kada je inspirisan morem i našom jedinstvenom Bokom", istakli su iz PR službe Festivala.

U kratkoj biografiji dodaju da je Antun Sbutega rođen u Kotoru, gdje je završio Gimnaziju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gdje je i magistrirao i doktorirao. Predavao je na Pomorskom fakultetu u Kotoru do 1991, kada se s porodicom seli u Rim. Radio je u Kongregaciji za evanđelizaciju naroda u Vatikanu. Za prvog ambasadora Crne Gore pri Svetoj stolici i Suverenom viteškom malteškom redu imenovan je 1. januara 2007, i tu dužnost obavljao je do 1. aprila 2013. godine.

Bio je ambasador Crne Gore u Republici Italiji, Malti i San Marinu do penzionisanja, krajem 2016, kao i admiral Bokeljske mornarice Kotor. Predsjednik je Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega, nosilac je više odlikovanja i član viteških redova. Sarađivao je s više univerziteta u Italiji, učestvovao je na brojnim naučnim skupovima. Autor je petnaest monografija i preko stotinu naučnih i stručnih radova iz oblasti ekonomije, pomorstva, istorije, diplomatije i umjetnosti u Crnoj Gori, Italiji, Hrvatskoj i Vatikanu. Od djetinjstva se bavi umjetnošću, posebno slikarstvom. Do sada je izlagao na kolektivnim izložbama.

Željko Brguljan rođen je u Kotoru gdje je završio srednju školu matematičkog smjera, zatim Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, te pedagošku grupu predmeta na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U okviru stručno-naučnog rada, objavljuje teme iz kulturne baštine, posebno istražuje maritimno slikarstvo i pomorski ex voto. Objavio je, uz brojne članke, desetak knjiga, nekoliko literalnih radova, niz eseja u raznim časopisima, knjigu pripovjedaka Priče sa Prčanja (2020), te zbirku pjesama Olujni Kompas (2021). Koautor je niza tematskih izložbi iz kulturne baštine. Takođe je i slikar. Izlagao je na 25 samostalnih izložbi i mnogim žiriranim skupnim izložbama na evropskom i američkom kontinentu. Dobitnik je više nagrada na izložbama u SAD-u, a djela mu se nalaze u Muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u više zemalja. Likovna monografija o njegovu radu, autora Nikole Albanežea, objavljena je 2014. u izdanju Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi u Zagrebu, a ljeti u Boki. Nastavnik je u srednjoj školi.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније