Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 06. 2023. 15:59 >> 15:59

PROMOCIJA KNjIGE

Poetsko veče Dragane Mrkić održano na Cetinju

Poetsko veče autorke Dragane Mrkić održano je u Narodnoj biblioteci i čitaonici "Njegoš". Kako kažu književni kritičari pjesnikinja hrabro i originalno piše, pa emocija koju želi da prenese publici brzo stiže do njih. Stihove Dragane Mrkić govorio je glumac CNP- a Jovan Dabović.

Književni kritičar i novinar Vanja Kovačević kaže da je "za Draganu Mrkić poezija živi izvor, živa voda sjećanja i života u kojoj čak i od gubitka nastoji da stvori riječ. Bez previše patetike i samosažaljenja".

"Naprosto, ona zna da su riječ i pjesma važniji od svih stvari. I da zahvaljujući njoj uspijevamo da držimo glavu iznad vode. Da nas poezija spriječava da se utopimo u banalnost. Za autorku živjeti znači pisati. Makar to bilo prokletstvo najveće od svih. Pri čemu ona ne pokušava poezijom ( i poeziju) da mistifikuje, već naprosto da progovori o stvarima u kojima se prepoznajemo, koje nam znače, uvlačeći nas na taj način u svoj svijet koji postaje istovremeno i naš”, kazao je Kovačević.

Autorka ističe kaže da je strpljivo čekala da korona zvanično nestane pa nastavi da dijeli svoje stihove sa publikom, jer smatra da živa riječ i pored svega što je danas virtuleno, ipak, najjače prenosi emociju.

Kako je književnik Rade Jolić u prikazu poezije Dragana Mrkić kazao, ona shvata da današnja književnost u pokretu nije precizno izdiferencirana, ne postoje jasni zakoni, ni pravila, pa je ona uzela "zakon" u svoje ruke i dala jednu originalnu i hrabru poeziju. Otvorila je pjesmu i dozvolila je čitaocu da dopiše glas i boju, i da je doživi kao svoju, a kada je čitalac sebe dopisao sve se hermetički zatvorilo. Kada tome dodamo i interpretaciju glumaca njenih stihova, postaje magično.

Dragana Mrkić radije prepušta glumcima da čitaju njenu poeziju, jer joj na taj način udahnu život, tako godinama sarađuje sa glumcem Jovanom Dabovićem, a jednu pjesmu iz nove knjige ,,Na lijevom ramenu” govori i Žarko Laušević.

U Biblioteci "Njegoš" na Cetinju sala je bila puna do posljednjeg mjesta, što je dobar znaka da publika ipak voli da posjećuje ovakve kulturne događaje.

Dragana Mrkić objavila je tri knjige poezije "Previše te ima", "Predugo te nema" i "Na lijevom ramenu", njene pjesme objavljene u brojnim antologijama i zbornicima kod nas i u regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније