Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

А.М.

14. 07. 2023. 10:38 >> 11:04

NAOD ZORIĆ

"Za stvaranje potrebna odgovornost, inspiracija izmišljotina neradnika"

Dobitnik Trinaestojulske nagrade slikar Naod Zorić kazao je u Jutarnjem programu Dobro jutro Crna Goro da nagrada koju je dobio predstavlja potvrdu i opravdanje da je bio na pravom putu baveći se sobom i umjetnošću. Kazao je da se cijeli život bavio slobodarstvom crnogorskog čovjeka, i da je i sam težio slobodi. Ističe da je za stvaranje potrebna odgovornost, a da je inspiracija izmišljotina neradnika.

"Ja sam se cio život bavio crnogorskim čovjekom, i bavio sam se slobodarstvom koji naš čovjek nosi, kao nečim najuzvišenijim za čim čovjek teži. To me je oduvjek fasciniralo kroz našu istoriju, i sam sam težio da budem slobodan", kazao je Zorić.

On navodi da je suština u životu da se dominantno bavite sobom.

"Sveukupni moj odnos prema životu i moje bavljenje umjetnošću potvrda je i opravdanje nečega nijesam bio na krivom putu, nego na pravom, baveći se sobom i umjetnošću", kazao je Zorić.

Kaže da je sloboda ključna, ali za nju se treba boriti.

"Za slobodu se bori. Sebe na stvaranje podstičemo odgovornošću. Ako bih čekao inspiraciju, diskutabilno je koliko bih i kad radio. Usudio bih se reći da je inspiracija izmišljotina neradnika, neko opravdanje kada će im doći inspiracija da bi radili", istakao je Naod.

Zorić je informaciju da je primio nagradu dobio dok je radio betoniranje dvorišta.

Kaže da se jeste radovao, ali da se znaju prioriteti.

"Čovjek koji je posvećen svom poslu i radu istinski nema tu vrstu radovanja. Svako od nas ima to dječije da je sklon radosti. Ali imao sam obaveze oko kuće i to je moralo da se završi", naveo je Zorić.

Zahvalio je Polimskom muzeju iz Berana koji ga je predložio žiriju za Trinaestojulsku nagradu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније