Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 03. 2014. 20:28 >> 20:28

CETINJE

Promovisan zbornik radova

Zbornik radova ''Size Zero'' ili ''Mala mjera III'' koji je priredila doc. dr. Aleksandra Nikčević - Batrićević, profesor američke književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, održana je u prostorijama Američke čitaonice, na Cetinju.

Autorka prof. Nikčević-Batrićević kazala je da je dio radova objavljenih u ovoj knjizi predstavljen na naučnom skupu “Od margine do centra: feminizam, književnost, teorija” u Američkom uglu u Podgorici te da su osim radova predstavljenih na skupu, u zbornik uvršteni i radovi koji su priređivačici izdanja poslati po pozivu.

Uz predstavljanje brojnih autorki tekstova i tema kojima su se bavile Nikčević-Batrićević kaže da raspon te knjige prikazuje da je teško osmisliti metodološki pristup koji bi u knjizi, ili predavanju na temu književnosti, pomogao da nazremo obrise njenog totaliteta, uz napomenu da je više razloga za ovakvu tvrdnju.

''U kontekstu slavljenja rasnog, klasnog, nacionalnog i rodnog diverziteta, koji se u nekim tekstovima nazire veoma rano, čitanja književnosti u proteklih nekoliko decenija inspirišu ka pomjeranju prema modelima interpretacije koji su na kontekst orjentisani, iako ne isključivo, jer, kako je to u svojoj knjizi o granici interpretacije naveo Eko – “tekst kada se jednom odvoji od svog pošiljaoca i od konkretnih okolnosti u kojima je poslan, lebdi u praznini jednog potencijalno beskonačnog prostora mogućnosti tumačenja'', kazala je pored ostalog Nikčević-Batrićević.

Na promociji je govorila i književnica Dragana Kršenković - Brković, koja je istakla da ova knjiga nudi niz autora koji su nam potpuno nepoznati, a sve u cilju širenja rodnog, teritorijalnog i kulturološkog spektra.

Književnica i feministička aktivistkinja Ervina Dabažinović istakla je da zbornik donosi misao koja je bila neophodna prije devedesetih godina i koju smo svi trebali da znamo nakon Drugog svjetskog rata dok je profesorica studijskog programu za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Nišiću Mirjana Popović govorila o mjestu žene u društvu a posebno njenom marginalizovanom mjestu u nauci.

M .Stanojević

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније