Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.M.Lj. ]

24. 08. 2023. 07:24 >> 07:42

CRNOGORSKA KNJIŽEVNICA

Tijani Rakočević Centralnoevropska nagrada za književnost

Crnogorska književnica Tijana Rakočević ovogodišnja je dobitnica nagrade Centralnoevropske inicijative „CEI Award for Young Writers“. Ona će joj biti uručena 6. septembra na prestižnom 36. međunarodnom festivalu u Vilenici, u Sloveniji, koji se održava u organizaciji Društva pisaca Slovenije. Nagrada podrazumijeva novčani iznos, kao i prevod knjige na dva jezika po izboru dobitnice.

Žiri, koji su činili predsjednica Suzana Tratnik i članovi Leonora Flis, Aljoš Harlamov, Aljaž Koprivnikar i Jaruška Majovski, u svom je obrazloženju naveo da je Rakočević svojim pisanjem uzdrmala dominantni heteronormativni pogled u crnogorskoj književnosti, prožet ruralnom simbolikom i folklornim mitovima, i usvojila novu narativnu paradigmu sa feminističkim pogledom i inovativnim oblikom komunikacije književnog teksta sa kulturom u kojoj je nastao. 

Proza Tijane Rakočević ide u korak sa savremenim književnim tokovima, dekolonizuje žensko telo preciznim, analitičnim i nemilosrdnim rukopisom i širi društveno prihvaćeno nasilje nad ženama i seksualnim manjinama. 

Tijana Rakočević, pjesnikinja, esejistkinja, prozna i dramska spisateljica, rođena je 1994. godine u Podgorici. Stipendistkinja je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za 2016/17. godinu i bavi se naučnim radom. 

Objavila je zbirku poezije Sve blistavi kvanti i zbirku kratkih priča Intimus, a u pripremi je i dramski komad Admiral. Njeni radovi – eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedeni na nekoliko svjetskih jezika ili u originalu – mogu se naći u domaćoj i međunarodnoj književnoj periodici. 

Zamjenica je glavnog urednika u izdavačkoj kući »Fokalizator«. Crnogorsko narodno pozorište dodijelilo joj je najznačajniju bijenalnu nagradu za dramski tekst u Crnoj Gori (2022), a osvojila je i drugu nagradu na međunarodnom konkursu za najbolju priču evromediteranskog regiona »A Sea of Words«, koji tradicionalno, u saradnji sa Fondacijom »Anna Lindh«, organizuje Evropski institut za Mediteran (Barselona). Takođe, dobitnica je i nagrade za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. godinu, prve nagrade na konkursu Instituta »Goethe« iz Zagreba za najbolju pjesmu na temu pitke vode (2021) i treće nagrade na konkursu Američkog ugla za najbolju priču inspirisanu životom i radom američkih književnica (»Granica«, 2021). Autorka je i najbolje queer priče regiona (2021).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније