Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

28. 09. 2023. 21:40 >> 21:41

PREMIJERA U PONEDJELjAK

Predstava "Nobelovci" za početak sezone Bjelopoljskog pozorišta

Predstava "Nobelovci" rađena po tekstu i u režiji Obrada Nenezića biće premijerno izvedena u ponedjeljak 2. oktobra u Centru za kulturu, Bijelo Polje u 20 sati.

U ovoj duhovitoj drami igraju: Omar Bajramspahić, Moamer Kasumović, Jovan Dabović, Petar Novaković, Slađana Merdović.

Scenografiju je uradio Milivoje Mićo Kovačević, a autorska muzika je Slobodanke Bobane Dabović Đurić. Producenti su Jasmin Ćorović, Samir Zaimović.

Režiser Obrad Nenezić ističe da ono što prvo dramaturg nauči jeste da pozorište mora da nas se tiče, bez obzira kom pravcu, vrsti i školi pripada.

"'Nobelovci' se tiču svakog sloja društva, koji tvori tradicionalni, savremeni, ali i nadčovjek - android ili ginoid. Zato sam zajedno sa producentima izabrao ovaj komad da ga prvi put ja postavljam, drugačije autorski, onako kako sam ga zamišljao dok sam ga stvarao. Kad sam pisao 'Nobelovce' širom regiona su je proglašavali jednom od prvih futurističkih drama, danas je ona samo savremena drama, jer živimo digitalno doba i eru vještačke inteligencije. Upravo u tim sudarima različitosti leži i ono duhovito i dramsko. Ali ono jako otrežnjujuće i drsko, jer svaka era poznaje diskrimaciju i smrtne grjehove. Poznaju čovjeka i 'nečovjeka', ne u formi nego u suštini. Ovo je duhovita drama poklonjena čovjeku koji obitava u nama, bez obzira da li smo ga otkrili ili ne. Ovo je drama o čovjeku koji ima turetov sindrom i genijalnost koju pretvara u pobjedu nad primitivnim, u stilu nezaboravnog Džerija Luisa. Ovo je drama koja se suprotstavlja mitomaniji da će nas pregaziti vještačka inteligencija, a znamo svi dobro da ništa što je stvorio čovjek u humane svrhe nije opasnije od samog čovjeka", kaže Nenezić.

Ćorović je naglasio da predstavom "Nobelovci", Bjelopoljsko pozorište otvara novu sezonu i želi da nastavi sa kontinuiranom profesionalnom produkcijom, doprinoseći i težeći dobijanju zasluženog profesionalnog statusa.

"Bjelopoljsko pozorište djeluje kao producentsko, ali, nameće se potreba za njegovom profesonalizacijom, jer iza sebe ima bogatu stogodišnju tradiciju i zavidan broj svojih uspješnih profesionalnih projekata, te je stoga prirodno, a i neophodno, da sjever Crne Gore ima profesionalnu scenu, a grad koji to zaslužuje je svakako Bijelo Polje", smatra Ćorović.

Kako je dodao, većina glumačke podjele ove predstave je svoje prve glumačke korake napravila upravo na sceni Bjelopoljskog pozorišta i vjeruje da su na "Nobelovcima" radili sa posebnim emocijama.

"Nije mi prvi put da radim sa Obradom, a do ovog, i kao što će doći do narednih zajedničkih procesa došlo je iz razloga što on poštuje glumca, insistira na glumačkom odnosu i daje glumcu slobodu kreiranja i stvaranja lika. Još ako uz to radite sa veoma talentovanom i ostvarenom ekipom motiv je više. Takođe, motiv je i to što radimo u našem Bijelom Polju, koje tradicionalno voli pozorište, pa sam siguran da su ,Nobelovci’ veliki korak ka nečemu višem u estetskom i poetskom smislu", kazao je glumac Omar Bajramspahić.

Moamer Kasumović dodaje da je saradnja sa članovima ansambla i rediteljem bila izvanredna.

"Rad na ovoj predstavi bio je izazovan, ali istovremeno nagrađujući jer smo zajedno istraživali duboke teme i emocije koje likovi prolaze. Igranje uloge Koke sigurno je izazovno i kompleksno iskustvo. Imao sam priliku da se bavim dubokim istraživanjem odnosa između majke i sina, moralnih dilema i ambicija lika", kaže Kasumović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније