Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

22. 04. 2014. 14:06 >> 14:27
1

EVROPSKI UMJETNIK

Predavanje Gaetana Grila u Podgorici

Univerzitet Donja Gorica i Fakultet za dizajn i multimediju (UDG) ove sedmice ugostiće jednog od najcjenjenijih savremenih evropskih umjetnika, profesora Gaetana Grila, saopštio je Portalu RTCG predavač na tom fakultetu i reditelj Aleksandar Vujovic.

 

Gaetano Grilo je dekan fakulteta za slikarstvo na milanskoj Akademiji Umjetnosti Di Brera, osnivač je i direktor tromjesečnog stručnog časopisa Academy of Fine Arts, kao i onlajn časopisa Akademy - of.

Profesor Grilo će u petak, 25. aprila u 10 i 30 održati predavanje na temu: "UM-MEDITERANA: Grillo-vo slikarstvo i metafora Mediterana kao porijeklo i sudbina čovječanstva".

„Predavanje, koje je zakazano za petak biće otvorenog karaktera, tako da će svi zainteresovani moći da prisustvuju“, kazao je za naš Portal reditelj Aleksandar Vujović.

„Takođe, tokom boravka na Univerzitetu Donja Gorica profesor Grilo napisaće recenziju o Univerzitetu (UDG) i Fakultetu za dizajn i multimediju, o dosadasnjim uspjesima, dostignućima, planovima i ambicijama za budućnost, koja će biti objavljena u evropskom stručnom časopisu za visoko obrazovanje i umjetnost Academy Of“ , kaže Vujović i dodaje da su slične recenzije u tom stručnom časopisu imali univerziteti iz Berlina i Pariza.

Kratka biografija

Gaetano Grilo rođen je u Molfeti (Bari) 1952. Sa osamnaest godina seli se u Milano da bi studirao vajarstvo sa na Akademiji umjetnosti Brera gdje je danas šef katedre za slikarstvo.

 

Njegova prva samostalna izlozba, sa samo dvadeset godina, održana je 1972. u Bariju. Grilo slika fragmente remek-djela iz prošlosti kojima pripaja slike iz sadašnjosti kroz neku vrstu igre kontaminacije identiteta.

Nakon toga slijede samostalna predstavljanja u milanskoj galeriji Solferino (1974 – 1976 – 1979). Izlozba iz 1976. nosi naziv “Srećan sam dok slikam” kao antiteza u odnosu na raširenu konceptualnost tih godina.

Osamdesetih godina Grilo se predstavlja nizom samostalnih izlozbi u Bonu, Cirihu, Splitu, Rimu.

Devedesetih nastaju prvi radovi sa njegovim alfabetom (il “grillico”) koji predstavlja neku vrstu pisma svih pisama, kontaminirani identitet.

Od 2000. godine njegova djela su snažno obilježena plastičnim pisanjem sa inklinacijom zvučnih boja izmedju slikarstva i vjarstva.

Njegova djela bila su izložena u većini evropskih metropola. Bio je pozvan i na pretposljednji Venecijanski bijenale.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније