Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

06. 12. 2023. 12:52 >> 12:52

MONODRAMA MARIJE MEDENICE

"Neodustajanje" – biti ili ne biti u pozorištu

Međufestivalski pozorišni program JU "Grad teatar" nastavljen je 5. decembra na sceni Crvene komune u Petrovcu igranjem monodrame "Neodustajanje" Marije Medenice, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Kako navode u Grad teatru, u ovom autorskom projektu u kome potpisuje tekst, režiju i glumu, Marija Medenica svojom izvedbom, praćenom songovima, fotografijama i video materijalima, saopštava gorku istinu o zanimanju glumice, istovremeno iznoseći činjenice za odustajanje od pozorišta, ali i dokazujući da odustajanje nije opcija.

"Ja svaki dan odustajem. Treba povremeno odustati, to vrijeme hibernacije, povlačenja daje nam neku novu mudrost i negdje predstavlja kvantni skok u to da li će odluka konačno biti da se skroz povučemo iz nečega, sa tačkom ili će to biti samo zarez, stepenik u neki novi kvantni skok. Stvarno mislim da su pauze, i kod glumaca i kod ljudi uopšte u bilo kom segmentu života, nasušne", ističe Medenica.

Autorka je, u vezi sa karijerom glumaca i situacijom u pozorištu naglasila da je žrtva ogromna, a jedina satisfakcija osim plate, ukoliko imaju sreće da su u instituciji, je aplauz.

Gošća je istakla i činjenicu da je glumicama teže.

"Moj sin ima deset godina i ja tek sad počinjem da ‘skidam kapu’ samoj sebi šta sve postižem. Sve moje kolege su prilično podržane i ušuškane od strane svojih supruga, a glumice moraju da rade trostruko, pa šta ostane energije za posao", objašnjava Medenica.

Autorski tim predstave pored Marije Medenice čine Divna Stojanov i Maja Grgić, saradnice na tekstu i režiji, Irena Popović Dragović, kompozitorka, Marina Sremac, kostimografkinja, Srđan Doroški, fotografija i Srđan Radaković, saradnik na izradi video materijala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније