Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

15. 12. 2023. 09:23 >> 09:23
Čitaj mi:

ZAVRŠEN FESTIVAL "UBRZAJ 2023."

Prikazano 13 filmova - podsticaj promišljanju o ljudskim pravima

Četrnaesti po redu Crnogorski festival filma o ljudskim pravima "UBRZAJ 2023", u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO), održan je od 10. do 14. decembra u Podgorici, Kotoru i Beranama. Uz moto "Kroz maglu" ovogodišnje izdanje donijelo je 13 filmskih premijera crnogorskoj publici, uključujući i prvi koproducentski projekat CGO-a "Mamula All Inclusive".

"Radi se o filmovima koji su beskompromisno razmještali maglu, osvjetljavajući sudbinu onih koji ne mogu sagledati ljudska prava unutar nje i onih čija su prava krše u njenoj izmaglici", navodi se u obrazloženju selekcije.

Kako navode u saopštenju, Festival "Ubrzaj" tradicionalno je otvoren na Međunarodni dan ljudskih prava. Tom prilikom Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, uručila je godišnje nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma Udruženju za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore, Akciji za ljudska prava (HRA) i posthumno Rifatu Rastoderu.

"UBRZAJ je izuzetno dobro organizovan festival, vođen od strane mladih, obrazovanih i kompetentnih ljudi, koji posvećeno rade da festival bude vidljiv i da filmovi dođu do publike. Smatram da je za festival važno da bira kvalitetne filmove koji komuniciraju i podstiču dijalog, a ovaj festival upravo to radi. Ljudska prava su temelj svakog zdravog društva i nema plemenitije teme kojoj bi jedan festival mogao da bude posvećen", kazao je Nikola Spasić, reditelj filma Kristina, koji je zatvorio ovogodišnji Festival.

Zatvaranju je prisustvovala i ministarska kulture i medija Tamara Vujović.

"Gost sam Festivala UBRZAJ godinama i imao sam tu privilegiju i čast da, rame uz rame, sa vrhunskim filmskim ostvarenjima, koja tretiraju probleme ljudskih prava na globalnom nivou, prikažem čak četiri svoja filma. Od 2018. neposredno pratim UBRZAJ i mogu da kažem da crnogorska publika ima zaista priliku da se na ovom festivalu upozna sa velikim i značajnim aktuelnim filmovima, kao i sa stanjem ljudskim prava u cijelom svijetu. Ovaj vid edukacije, slobodno je tako možemo nazvati, trebalo bi još više da koristi u budućnosti, jer je to najbolji način da se nauči više o tome ko smo, gdje smo, i u kakvom svijetu zaista živimo", poručio je Aleksandar Reljić, reditelj filma "Mamula All Inclusive" i gost Festivala UBRZAJ.

Publika je sa mnogo interesovanja, ali i emocija, ispratila upravo dugometražni dokumentarni film "Mamula All Inclusive", autora Aleksandra Reljića, koji je otvorio festivalska izdanja u sva tri grada, a vrlo je inspirativna pitanja pobudio i film "Kristina", reditelja Nikole Spasić, kojim je UBRZAJ zatvoren u Podgorici.

Posjetioci su imali priliku da pogledaju sjajne filmove, poput "Potpuno povjerenje" rediteljke Jialing Zhang, "Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju", autorke Margarethe von Trotta i nagrađivani film reditelja Alberta Rodrígueza - "Zatvor 77", kao i višestruko nagrađivani film "20 dana u Mariupolju" Mstyslava Chernova.

Naročitu pažnju mlađe publike privukli su filmovi "Ženska banda" rediteljke Susanne Regina Meures i debitantski dugometražni film Rodeo, francuske rediteljke Lole Quivoron. Filmovi "Tri minuta:produžeci" holandske autorke Biance Stigter, zatim realističa priča o finskoj porodici u filmu "Porodično okupljanje", finske režiserke Tiae Kuovo, kao i "Mara", čiju režiju, scenario i montažu potpisuje bjeloruska rediteljka Sasha Kulak, "Suočavanje sa tamom", francuskog reditelja Jean-Gabriel Périota i kratkometražni film "Fantom hotela Nada", bosansko-hercegovačkog autora Bojana Stojičića, bili su u fokusu vjerne publike Festivala UBRZAJ.

"I ove godine, putem filma koji na angažujući način dolazi do srca publike, CGO je okupio različite aktere društva kako bi podstakli promišljanje i diskusiju o ljudskim pravima. Pričajući nekad teške i bolne priče, i ovogodišnjom filmskom selekcijom pokušali smo da rastjeramo maglu i zagrebemo ispod površine složene ljudsko-pravaške priče, inspirišući publiku da se zapita šta možemo da uradimo za afirmaciju i njegovanje kulture ljudskih prava", navode u CGO.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније