Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 04. 2014. 17:58 >> 18:00

RETROSPEKTIVA

London: Izložba posvećena Gotjeovim modelima

U čuvenom Barbikenu u Londonu posjetioci ovih dana mogu da uživaju u izložbi posvećenoj modelima francuskog kreatora Žana Pola Gotijea. Sa 165 eksponata, postavka „Modni svet Žana Pola Gotijea – od pločnika do modne piste” predstavlja retrospektivu četiri decenije rada kreatora koji ovog mjeseca puni 62 godine.

 

Poslije trogodišnjeg putovanja po svijetu (izložba premijerno prikazana u Montrealu u Kanadi), kreator je odlučio da postavku prikaže i u Londonu. Kako je izjavio, posebno je uzbuđen zbog izložbe u Velikoj Britaniji, jer London doživljava kao svoj drugi grad, poslije rodnog Pariza, i što je važnije – izvorom inspiracije, piše Politika.

Poput prepoznatljivog stila dizajnera i izložba je pomalo netipična. Lutke nijesu standardne već su predimenzionirane, postavljeno je posebno svjetlo, dominiraju kostimi koje je za razne prilike i naručioce dizajnirao veseli Francuz. Izložene su haljine, muške suknje, modeli sa početka Gotijeove karijere, iz 1976. godine.

 

Među eksponatima je korset sa prepoznatljivim kupastim dodacima za grudi dizajniran za Madonu, to jest za njenu turneju „Blond Ambition” 1990. godine, kao i kostimi koje je kraljica popa nosila 2006. godine na turneji „Confessions”. Tu su i kreacije rađene za pjevačicu Kajli Minog, ekscentričnog Merlina Mensona, pjevačicu grupe „Gosip” – Bet Dito, kostimi iz filma „Kika” Pedra Almodovara i futurističke odore jarkih boja koje su nosili junaci naučnofantastičnog filma „Peti element” Lika Besona.

Kao dvadesetogodišnjak, bez formalnog obrazovanja za modu, Gotije je karijeru počeo sedamdesetih godina tako što je slao skice modela renomiranim francuskim kućama. Iako je poticao iz siromašne porodice, bio je uporan. Zapazio ga je Pjer Karden i angažovao ga. Tih godina prvi put je otputovao u London i bio očaran pankom, energijom kakvu do tada nije osetio u domovini. A sada, kada je izložba konačno stigla u, kako kaže dizajner, jedini grad u kome bi mogao da živi posle Pariza, osjeća se presrećno.

 

Nestašan i energičan kao na početku karijere, Gotije je 2008. godine boravio u Beogradu, na izboru za „Pesmu Evrovizije” i to u svojstvu komentatora francuske Televizije 3. Kako je tada izjavio za ovdašnje medije, opčinjen je ovim takmičenjem, jer ga je kao dijete gledao i navijao za određene izvođače. Okušao se u dizajniranju kostima za pojedine pjevače – učesnike „Evrosonga” i to nekoliko puta, a njegove kreacije nosili su predstavnici Izraela, Norveške, Grčke, Francuske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније