Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

30. 12. 2023. 18:52 >> 18:53

VUJOVIĆ - PARCOS

Potreba čuvanja ikone Filermose može doprinijeti jačanju saradnje

Važno je uspostaviti razmjenu iskustava i znanja između crnogorskih i grčkih kulturnih institucija, kako bi se očuvala i promovisala kulturna baština i umjetnost obje zemlje, a ikona Filermose kao i potreba za njenim adekvatnim čuvanjem, može biti projekat koji će doprinijeti jačanju kulturne saradnje između dvije zemlje.

To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija dr Tamara Vujović sa ambasadorom Grčke u Crnoj Gori, Panajotisom Parcosom.

“Naše države su kroz vjekove dijelile kulturne veze, pravoslavlje kao religiju većinskog dijela stanovništva, prostor Mediterana. Prijateljstvo nam je ojačano kroz brojne kulturne razmjene, uzajamno uvažavanje i podršku u teškim vremenima”, istakla je Vujović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija, ambasador je uputio poziv za učešće crnogorskih predstavnika na Drugoj školi kulturne baštine - Zaštita kulturne baštine od klimatskih promjena, koja će se održati u Grčkoj od 8. do 10. februara 2024.godine.

“Učešće na ovoj radionici pomoglo bi unapređenju znanja i razmjeni iskustva u oblasti zaštite kulturne baštine, a ujedno i podstaklo dijalog i razgovor o konkretnim koracima za jačanje saradnje u ovoj oblasti”, navela je Vujović.

Tokom ovog susreta, ambasador je izrazio interes za pokretanje saradnje na zaštiti i očuvanju jedne od najvećih hrišćanskih relikvija - ikone Bogorodice Filermose. Predlažio je da u ovom smislu svoju pomoć pruže vrsni stručnjaci sa Rodosa.

“Predlažem to imajući u vidu izuzetno veliki značaj ikone Filermose kao i potrebu za njenim adekvatnim čuvanjem. Jedan takav projekat nesporno može doprinijeti jačanju kulturne saradnje između dvije zemlje”, kazao je amabsador.

Ministarka i Ambasador su, kako se navodi u saopštenju, takođe održali konstruktivan dijalog o značaju pravoslavlja i vizantijskog nasljeđa za obje zemlje. Izrazili su zajedničko poštovanje i interes za promociju i očuvanje ovog bogatog kulturnog nasljeđa.

"Oboje su se saglasili da pravoslavlje ima duboko ukorijenjeno mjesto u identitetu i duhovnosti Crne Gore i Grčke, te da je neophodno jačanje saradnje u oblasti pravoslavne umjetnosti i ikonografije. Takođe su istakli važnost razmjene stručnjaka i umjetnika kako bi se unaprijedilo razumijevanje i valorizacija vizantijskog nasljeđa", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se usaglasili da će nastaviti da rade na konkretnim koracima za ostvarenje dogovorenih ciljeva.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније