Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

25. 01. 2024. 11:06 >> 11:20

IZABRAN ŽIRI ZA NAGRADU "KOMUNE"

Đurović predsjednik, članovi Drljević i Adrović

Programski odbor časopisa "Komuna" na današnjoj sjednici imenovao je tročlani žiri za dodjelu ovogodišnje, devete po redu Godišnje nagrade ovog časopisa za 2023. godinu, koja se dodjeljuje za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciju kulturno-istorijske baštine Crne Gore. Predsjednik žirija je novinar i publicista Dragan Mitov Đurović, a članovi Darko Drljević i Braho Adrović.

Kako navode u saopštenju, Đurović je publicista, dokumentarista i kulturni poslenik, urednik i voditelj brojnih emisija na Radiju Crne Gore, autor velikog broja reportaža za radio, televiziju, novine, i više dokumentarnih filmova. Scenarista, reditelj i medijator različitih programa, dobitnik brojnih nagrada. Osnivač je i prvi predsjednik Društva crnogorskih novinara.

Osnivač je kulturno-informativnog centra “Bijeli Pavle” u Danilovgradu i Crnogorskog festivala humora i satire i urednik humorističkog lista “Žuč”.

Članovi žirija su Darko Drljević i Braho Adrović.

Drljević je, kako navode u kratkoj biografiji, jedan je od najnagrađivanijih i najpoznatijih karikaturista u svijetu. Slobodni je umjetnik od 1997. i predsjednik udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog udruženja karikaturista (FECO Montenegro). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Uvršten je u svjetsku antologiju "Poznati svjetski karikaturisti", osnivač je i glavni urednik humorističkog magazina "Tuš" i organizator velikog međunarodnog festivala karikature u Kolašinu.

Braho Adrović, novinar, književnik i publicista. Bio je član prve redakcije lista studenata Crne Gore "Studentska riječ", a jedno vrijeme i odgovorni urednik tog glasila. Više od deset godina bio je profesionalni novinar dnevnog lista "Pobjeda", a oko dvije i po decenije i profesionalni novinar Televizije Crne Gore-dopisnik iz Berana, Plava, Andrijevice i Rožaja.

Adrović je zastupljen u više antologija i izbora poezije u zemlji i inostranstvu.Učestvovao je na većini važnijih festivala poezije i drugih književnih manifestacijama na prostorima ondašnje Jugoslavije kao i u Bugarskoj, Luksemburgu, Njemačkoj i Albaniji. Autor je brojnih knjiga poezije i proze, dobirnik brojnih nagrada iz oblasti književnosti i novinarstva.
Godišnja nagrada "Komuna" dodjeljuje se od 2015. godine, a njeni dosadašnji dobitnici su Željko Milović, Senad Gačević, Nenad Stevović, Željko Sošić, Slobodan Čukić, Radovan Radonjić, Rajko Cerović, Vladimir Jovanović i Aleksandar Radoman.

Programski odbor časopisa "Komuna" uskoro će raspisati konkurs za dodjelu nagrade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније