Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 05. 2014. 09:04 >> 09:07

PRIPREME

Abramović: Performans u Britaniji je izazov

Rad sa britanskom publikom je posebno težak. Ljudi su vrlo sarkastični i dosadni, a to je veliki izazov - najavljuje Marina Abramović svoj prvi performans u Londonu.

 

“Bićemo samo publika i ja. Nikada nisam uradila nešto ovako radikalno, a Britanci, inače, ne žele da budu uključeni u nešto što bi moglo da ih osramoti, zato je izazov veći”, kaže Marina Abramović, a prenosi britanski “Gardijan”.

Marina Abramović (67) će prvi put izvesti performans u Velikoj Britaniji i to u londonskoj galeriji „Serpentine“ od 11. juna do 25. avgusta, a odvijaće se šest dana u nedjelji od 10 do 18 sati. Poznato je da je njen rad uvijek bio riskantan, egzibicionistički, u kome najčešće koristi tijelo kao medijum pa će i sada to biti slučaj. Radi se o improvizaciji koja se naslanja na njen prethodni projekat.

“Umetnik je prisutan” koji je izvela u njujorškom Muzeju savremene umetnosti, uz ključne elemente veoma rizičnog čuvenog performansa “Ritam 0” iz polovine sedamdesetih godina u kome su joj posjetioci nanosili bol pa se i suočila sa smrću kada je jedan od prisutnih uzeo pištolj i prislonio joj ga na tijelo. Posetioci izložbe u Londonu biće u istoj prostoriji sa umjetnicom, a moraće da ostave po strani svoje lične stvari čime će biti odvojeni od onoga što čini njihovu stvarnost. Marina će pored sebe imati nekoliko svakodnevnih predmeta koje će publika moći da koristi kako želi.

“Volim loše viceve. Uživam u svemu, ali kada dođe trenutak da radim, to je onda pitanje života i smrti”,  zaključuje Marina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније