Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj. [ Beta ]

02. 02. 2024. 09:06 >> 09:06

PARIŠKA KATEDRALA

Belgijski stručnjak ručno gradi nove orgulje za Notr-Dam

Belgijanac Johan Deblijek (Deblieck) dobio je zadatak da ručno izgradi nove orgulje za parisku katedralu Notr-Dam, znatno oštećenu 2019. u velikom požaru, prenio je belgijski portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Glavne orgulje katedrale su pošteđene u požaru, ali je potrebno da se zamijene manje orgulje, koje su lake za transport i koje prate hor.

Belgijski portal je prenio da je Deblijek jedan od najboljih graditelja orgulja na svijetu. Njegova specijalnost su manje orgulje i do sada je ručno izgradio oko 180 instrumenata.

Te orgulje imaju više od 200 cijevi, širine od 1,25 metara, visine od 1,15 metara i dubine od 75 centimetara.

Instrument bi u Pariz trebalo da stigne u oktobru kako bi šira publika mogla da uživa u tom ručno rađenom instrumentu, "čiste zvučne lepote uprkos ograničenoj veličini i težini", naveo je Fokus na Belgiju i podsjetio da će pariska katedrala biti ponovo otvorena 8. decembra.

Deblijek posjeduje više od 30 orgulja u Parizu u raznim centrima za iznajmljivanje, a nedavno je jedan od njegovih instrumenata testiran u pariskoj katedrali sa horom profesionalnih pevača.

Rezultat je bio zapanjujući i odmah je uslijedila narudžbina, dodao je belgijski portal.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније