Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Ljiljana Vukotić, Radio CG

09. 02. 2024. 08:15 >> 08:15

najdugovječnija likovna manifestacija

Otvoren 57. Hercegnovski zimski salon

U galeriji „Josip Bepo Benković“ sinoć je otvoren 57. Hercegnovski zimski salon, najdugovječnija likovna manifestacija u našoj zemlji. Postavku izložbe pod nazivom „Život je detalj“ čine radovi 39 umjetnika iz Crne Gore i regiona koje je odabrao dr Nikola Marković. Nagrade ovogodišnjeg salona dodijeljene su slikaru Tomu Pavićeviću umjetnici Tijani Gordić i skulptoru Marku Crnobrnji.

Detalje sa otvaranja izložbe zabilježila Ljiljana Vukotić

Selektor 57. Herceg-Novskog zimskog salona umjetnik Nikola Marković odlučio je da tema ovogodišnje izložbe bude detalj kao sintagma života koji čine male stvari, često zapostavljene u savremenoj dinamici življenja. Odabrao je radove 39 umjetnika iz Crne Gore i regiona, a žiri u čijem sastavu su bili Vladislav Šćepanović, direktor muzeja savremene umjetnosti u Podgorici, muzejska savjetnica Milica Radulović i slikarka Anita Šimić prvu nagradu salona dodijelio je slikaru Tomu Pavićeviću za rad "jagnje" u kombinovanoj tehnici, drugu nagradu Tijani Gordić za akrilik pod nazivom "Malo iznad horizonta" i treću nagradu Marku Crnobrnji za skulpturu pod nazivom "Sugestija".

Od nagrađenih umjetnika prisutna je bila Tijana Gordić koja je i ranije nagrađivana na Herceg-Novskom zimskom salonu.

"Nisam prvi put na salonu, već sam se jednom predstavljala i imala sam sad, ne znam da li je to bila 2010. ili 2011. godina, ali sam izlagala zajedno sa svojim kolegom i eto slučaja i suprugom Adinom Rastoderom i tad smo dobili nagradu, specijalnu nagradu salona i evo tu sam opet i baš sam, baš, baš, presretna i iznenađena", kazala je Gordić.

Pozitivan je i utisak od cjelokupne izložbe.

"Pa došla sam da pogledam izložbu malo prije nego što je bilo otvaranje i nikoga još uvijek nije bilo u galeriji i rekla sam ovo bi svaki evropski centar poželio da na ovolikom prostoru ima jednu ovakvu izložbu i mnogo sam srećna što toliko kolega ozbiljno stvara i stvara tako dobre stvari i svi treba da smo srećni zbog toga", dodala je Gordić.

Zašto je detalj važan i zbog čega se odlučio da baš to bude tema ovogodišnjeg salona objasnio je selektor Nikola Marković.

"Uz čast da budem selektor ovog za crnogorsku kulturu izuzetno važnog likovnog salona imao sam i obavezu da osmislim temu kojom bi se usmjerio izbor radova domaćih i stranih autora za njegovu postavku. Nakon dugog promišljanja, opredijelio sam se za ovu sintagmu o životu, njegovim malim stvarima i trenucima koji ih čine velikim. Time sam želio da na ovoj izložbi upravo detaljima, kao i našem odnosu prema njima, učinimo vidljivom onu osjetljiviju stranu života, koju zbog dinamike savremenog doba tako često zapostavljamo. Zbog toga je postavka ovogodišnjeg salona posvećena upravo dubljem promišljanju samostalne cjelovitosti i značaju koje detalj kao kreativno doživljena cijelina, može i treba da posjeduje u jeziku svake uspješno ostvarene umjetnosti", kazao je Marković.

Život salona u trajanju od 57 godina možda je na nekom svjetskom nivou samo detalj, ali je za umjetničku i kulturnu scenu u Crnoj Gori izuzetno važan i prestižan.

"Za sam kraj, u ime toga, ovaj uvodni tekst završio bi utiskom kojim osjećam da su ovi sjajni stvaraoci izloženim radovima uspješno dali svoj puni doprinos boljem poimanju, razumijevanju i prepoznavanju svih gore navedenih vrijednosti koje detalj ima i nosi u životu svakog od nas", dodao je Marković.

Direktorka galerije Josip Bepo Benković, Gordana Krunić, podsjetila je da je među 39 odabranih radova i slika doajena likovne umjetnosti novljanina Voja Stanića.

"Vajar, slikar, profesor umjetničke škole i naš sugrađanin koji je prije pet dana proslavio svoj stoti rođendan, te mu i ovom prilikom čestitamo, želimo dobro zdravlje i da se zajedno radujemo svakom novom zraku sunca na Novskom škveru", kazala je Krunić.

Dala je i odgovor na pitanje zašto je Hercegovski zimski salon važan.

"Hercegovski zimski salon je nastao na temeljima Hercegovske umjetničke škole. Nastavlja tradiciju njegovanja umjetnosti, čini vrelo iz koga neprestano izviru novi talenti i umjetnici. Kada neko ima dobre temelje, temelje prave i prve umjetničke škole, tradiciju u dugu 57 godina, nikad i ničim prekinutu, kada ima svoju vjernu publiku i duh umjetnosti kojim Herceg Novi odiše 365 dana u godini, zna za koga to čini i kome sve to ostavlja", kazala je Krunić.

Izložbu je zvanično otvorio predsjednik opštine Herceg-Novi, Stevan Katić.

"Herceg-Novi je, kao malo koji grad, u mogućnosti da se po mnogo čemu izdvaja od drugih. Ponosni smo na svoje jubileje i višedecenijsku tradiciju čitavog niza kulturnih manifestacija. To potvrđuje i 57. Hercegnovski zimski salon, koji je, od postanka do danas, prošao prilično dug put promjena, ali je ostao vjeran umjetnosti i stvaranju. Uspio je i da pređe regionalne granice i u svojoj postavci da zastupi i djela umjetnika koji stvaraju na drugim kontinentima, a sve to donijelo je novu dimenziju salonu i potvrdilo njegov dugogodišnji kvalitet", kazao je Katić.

Izložba 57. Hercegnovskog zimskog salona biće otvorena do 11. marta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније