Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B. [ Beta ]

15. 02. 2024. 08:51 >> 08:52
Čitaj mi:

U TRCI ZA NAGRADU 20 FILMOVA

Večeras počinje 74. Međunarodni festival u Berlinu

U Berlinu večeras počinje 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) na kojem se 20 filmova takmiči za glavnu nagradu, Zlatni medvjed.

Festival će otvoriti film "Small Things Like These" reditelja Tima Milants i Piki Blinders sa glumcem Kilijanom Marfijem, inače favoritom za prestižnog Oskara za ulogu u filmu "Openhajmer".

Irski film će se takmičiti za Zlatnog medvjeda, kao i novi filmovi Olivijea Asaje, Brunoa Dimona i Matija Diopa.

Na spisku su još "A Traveler's Needs" sa slavnom Izabel Iper i "La Cocina" meksičkog reditelja Alonsa Ruispalasijusa u kojem glumi Runi Mara.

Na festivalu će u takmičarskom dijelu biti prikazan "My favorite Cake" iranskih reditelja Marijam Moghadam i Behtapa Sanehe, kojima su iranske vlasti zabranile put u Berlin.

Čuveni reditelj Martin Skorseze će dobiti počasnog Zlatnog medvjeda.

Nagrade će 24. februara, dan prije zatvaranja festivala, dodijeliti žiri kojim predsjedava meksička glumica kenijskog porekla Lupita Niong’o.

Na festivalu će biti prikazani i filmovi produkcije Netfliksa (Netflix), kao što je "Spaceman" u kojem Adam Sandler glumi astronauta poslatog u daleke krajeve Sunčevog sistema da bi skupljao misteriozni drevni prah.

Biće prikazan i Netflikskov "Supersex", priča o italijanskom porno glumcu Rokou Sifredi.

Zlatnog medvjeda je prošle godine dobio francuski dokumentarni film "Sur l´Adamant" (Na brodu Adaman) priči o psihijatrijskoj dnevnoj bolnici na brodu na Seni u Parizu.

Ovogodišnji 74. filmski festival biće održan u pozadini rata na Bliskom istoku i protesta protiv ekstremne desnice u Njemačkoj.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu, sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Na festivalu se dodjeljuju nagrade Zlatni medvjed za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvjedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodjeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније