Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б.

24. 02. 2023. 08:58 >> 09:04

GODIŠNjICA POČETKA RATA

Solidarnost s Ukrajinom i na crvenom tepihu Berlinala

Na 73. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Berlinale) danas će biti iskazana solidarnost sa Ukrajinom, povodom godišnjice početka ruske invazije na tu zemlju.

Prvi veliki evropski filmski festival u ovoj godini - Berlinale, koji će biti završen ovog vikenda, odlučio je da izrazi svoju solidarnost sa ukrajinskim producentima, rediteljima i glumcima. Biće prikazani filmovi i održane diskusije o Ukrajini.

Ukrajinski ambasador u Njemačkoj Oleksij Makejev izjavio je nedavno da na prvoj liniji fronta, nema crnog tepiha, jer je zemlja natopljena krvlju.

Berlinale je 16. februara virtualno otvorio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski porukom da umjetnost i kinematografija treba da imaju svoju ulogu protiv rata.

Zelenski, koji je bio glumac prije nego što je postao predsjednik i vođa zemlje u ratu, u centru je dokumentarnog filma u režiji američke zvijezde Šona Pena, koji je premijerno prikazan u Berlinu.

Među ukrajinskim filmovima na festivalu je "Istočni front" režisera i dobrovoljnog vozača hitne pomoći Jevhena Titarenka, koji prikazuje život medicinskog osoblja u blizini linije fronta.

Titarenko (34) je bio filmski producent na crnomorskom poluostrvu Krim kada ga je pripojilila Rusija 2014. godine.

Film rediteljke Alise Kovalenko "We Will Not Fade Away" govori o krhkim nadama mladih ljudi iz oblasti Luganska, u dijelu Donbasa pod kontrolom Ukrajine. Ostvaranje je snimljeno između 2019. i 2022. godine, uoči ruske invazije.

"Rusija može da bombarduje naše gradove i da nas ostavi bez struje. Ako se nadaš i sanjaš, još uvijek imaš svjetlo u sebi. A ovo svjetlo Rusi ne mogu da ga uklone", rekla je rediteljka.

Među ostalim ukrajinskim filmovima je i "Do You love Me?", ostvarenje o svakodnevnom životu u Ukrajini od početka rata.

Na marginama Berlinala, francuski, njemački i luksemburški ministri kulture pokrenuli su evropski fond za podršku ukrajinskoj kinematografiji, sa milion eura za 2023. godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније