Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

06. 03. 2024. 13:33 >> 13:33
Čitaj mi:

dimitrov - vujović

Otvorena vrata za nove inicijative i projekte

Susret ambasadora Republike Bugarske u Crnoj Gori Nj.E. Stefana Dimitrova i ministarke kulture i medija Tamare Vujović, predstavlja značajan trenutak u kontinuiranoj saradnji u oblasti kulture, koji će ne samo produbiti postojeće veze, već i otvoriti vrata za nove inicijative i projekte koji će obogatiti kulturnu scenu oba društva, zaključeno je na sastanku.

Ministarka je istakla da je ovaj susret još jednom potvrdio duboke i bliske veze između naših zemalja, te istakao važnost daljeg jačanja saradnje u oblasti kulture.

“Program saradnje u oblasti kulture koji je potpisan za period 2021. - 2023. znatno je ojačao naše veze i omogućio realizaciju različitih kulturnih inicijativa”, kazala je ministarka inicirajući usaglašavanje novog programa saradnje u oblasti kulture koji bi popunili konkretnim aktivnostima.

Ona je naglasila važnost saradnje u filmskoj industriji i pozorištu između Crne Gore i Bugarske, koje su uključene u različite međunarodne festivale i projekte.

Ministarka je ambasadora upoznala i sa programom Film in Montenegro koji, kako je kazala, promoviše Crnu Goru kao film-friendly destinaciju kroz prezentaciju filmskih lokacija i potencijala Crne Gore, kao i kroz program povraćaja dijela uloženih sredstava stranim producentima, kojim se dodatno stimuliše razvoj kinematografskog sektora u našoj zemlji.

Ona je srdačno pozvala bugarske stvaraoce da aktivno učestvuju na Hercegnovskom filmskom festivalu.

“Smatram da je to sjajna priliku da podijelite svoje filmsko umijeće i bogatstvo bugarske kinematografije sa međunarodnom publikom”, istakla je ministarka.

Inicijativa za postavljanje spomen ploče u ulici Njegoša u Velikom Trnovu u Bugarskoj, a bugarskog pisca Ivana Vazova na Cetinju predstavlja, saglasili su se sagovornici, simboličan korak u jačanju kulturnih veza između Crne Gore i Bugarske. Ova inicijativa, kako su zaključili, ima za cilj da oda počast književnom i kulturnom naslijeđu Njegoša i Vazova, te da podstakne saradnju između gradova.

Vujović je istakla da bi razmjena stvaralaštva savremene umjetnosti između Crne Gore i Bugarske predstavljala dinamičan proces koji obogatio kulturnu scenu obje zemlje.

“Ova razmjena bi podstakla umjetničku inovaciju i saradnju, otvarajući vrata za nove umjetničke forme, tehnike i teme. Kroz ovaj proces, umjetnici iz oba naroda imali bi priliku da razmijene iskustva, ideje i perspektive, što rezultira u dubljoj međusobnoj povezanosti i razumijevanju”, dodala je ona.

Naglašavajući kontinuitet kulturne saradnje između Crne Gore i Bugarske, ambassador Dimitrov je istakao da “koliko su istorijske veze između dvije zemlje jake pokazuje to što je jedno od prvih poslanstava u Crnoj Gori otvoreno upravo na Cetinju, u Gradskoj kafani, što svjedoči o dugogodišnjoj bliskosti i prijateljstvu između Crne Gore i Bugarske”.

Ambasador je kazao da je “naša saradnja u kulturi od najvećeg prioriteta, iako imamo snažan temelj, uvijek možemo raditi na tome da bude još konkretnija i obuhvati širi spektar aktivnosti".

On je istakao da im je posebno zadovoljstvo, imajući u vidu intenziviranje kulturnih veza između Crne Gore i Republike Bugarske, to što će njegova zemlja imati zapaženo prisustvo na ovogodišnjem Sajmu knjiga.

“Bugarska delegacija će učestvovati na ovom značajnom kulturnom događaju, imaće svoj štand koji će predstaviti bogatu kulturnu baštinu i književnost zemlje”, naveo je ambasador.

Ističući spremnost za produbljivanje saradnje, on je predlažio različite inicijative poput jedne koja je u toku već nekoliko godina - organizovana posjeta bugarskih osnovaca 9. i 10. razreda Crnoj Gori, potencijalnih razmjena umjetnika, te uputio poziv službenicima u Ministarstvu kulture i medija Crne Gore u posjetu Bugarskoj kako bi se upoznali sa načinom na koji Bugari njeguju nematerijalnu kulturnu baštinu, folklor i etno muziku.

Sagovornici su se saglasili da ovaj susret jasno pokazuje posvećenost obje strane unapređenju kulturnih veza i otvara put za brojne zajedničke projekte i inicijative u budućnosti, sa posebnim fokusom na oblasti kreativnih industrija i nematerijalne kulturne baštine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније