Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

K. J.

07. 03. 2024. 09:22 >> 09:22
Čitaj mi:

STARI BAR

Otvorena izložba “Iz Sarajeva s’ ljubavlju”

U Arhiepiskopskoj palati u Starom Baru otvorena je ​izložba pod nazivom “Iz Sarajeva s’ ljubavlju”. Izložba se održava u sklopu posjete delegacija Grada Sarajeva i Opštine Stari Grad Sarajevo sa kojima će Opština Bar potpisati Sporazum o saradnji.

Kako je saopšteno iz Opštine Bar, ova izložba, uoči potpisivanja sporazuma, svjedoči na najbolji način tome, koliko toga spaja naše gradove i koliko snažno čuvamo i baštinimo vrijednosti multikulturalizma u ujedinjenosti u razlikama, koje i Barani i Sarajlije, jednako žive svakim dahom i danom.

"Izložbu su otvorili ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić i načelnik Opštine Stari Grad Irfan Čengić. Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević poručio je prilikom otvaranja izložbe da je Stari Bar rodonačelno mjesto multikulturalizma, a Bar i Sarajevo iz dana u dan potvrđuju kosmopolitski duh te da nema boljeg mjesta za ovakvu izložbu", navodi se u saopštenju.

Raičević je za danas najavio potpisivanje sporazuma o saradnji sa Starim Gradom koji je, kako je kazao, biser Sarajeva i Gradom Sarajevom koji je biser Bosne i Hercegovine.

On je istakao važnost konkretne saradnje gradova u oblasti uvezivanja privrede i turizma te ukupnom unaprjeđenju kvaliteta života sugrađana, te podsjetio da je početkom prošle godine upravo sa Sarajevom naš grad otpočeo kreiranje mreže gradova preko koje su zajednički aplicirali za razvojne projekte a jedan i dobili, vrijedan preko 1.3 miliona.


Ambasador Jukić poručio je da je ova izložba najljepši način spajanja dva grada koji baštine multietničnost i multikulturalnost, pokazujući raznolikost vjera i nacija u njima.

"On je kazao da fotografije pokazuju kolika je harmonija i saradnja među ljudima naših gradova a da uprave tri grada to na najbolji način potvrđuju", istakao je Jukić.


Irfan Čengić, načelnik Opštine Stari Grad kazao je da naši gradovi imaju dosta prijatelja i pobratimskih gradova po svijetu, ali da je njegova namjera da se prijateljstva spajaju sa gradovima koji liče jedan na drugi, a to jesu Sarajevo i Bar. On je kazao da je od krucijalne važnosti da gradovi sarađuju na konkretnim projektima koji se tiču razvoja zajednica a naročito u oblasti turizma koji je najveći potencijal Bara i Starog Grada Sarajeva.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić poručila je prilikom otvaranja izložbe da i Bar i Sarajevo imaju prekrasnu arhitekturu, bogatu istoriju, ali najvažnije kvalitetne, dobre i uvijek nasmijanje ljude.

"Pored umjetnosti, kulture i sporta, građani a posebno mladi ljudi, očekuju jačanje privredne i ekonomske saradnje", navela je Karić.

Autor fotografija je Esad Lukač, koji dolazi iz Rožaja, a koji je svoju izložbu nazvao “Iz Sarajeva s ljubavlju” a one govore o dubini naših veza i da prave vrijednosti ne poznaju granice. Organizator izložbe su Opština Bar, ambasada BiH u Crnoj Gori i Mirza Luboder direktor NVO "Karika".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније