Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

26. 05. 2014. 08:50 >> 08:54

PREDSTAVA CNP

„Alegretto Albania“ na sceni 213

Predstava „Alegretto Albania“, Crnogorskog narodnog pozorišta, koju je po tekstu Stefana Čapaljikua režirao Idriz Đokaj, biće izvedena večeras u 20 sati na Sceni 213, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Autorski tim predstave čine: Dragana Tripković, dramaturškinja, Balša Poček, asistent dramaturgije, Anja Jovanović, video, Lina Leković, Ivana Murišić i Vladan Bošković, saradnici na scenskom dizajnu. U predstavi igraju: Mirko Vlahović, Gorana Marković, Slavko Kalezić, Petar Burić, Dragan Račić, Jelena Minić i Mišo Obradović.

Drama “Allegretto Albania” koju je, na startu dvadeset prvog vijeka, napisao savremeni albanski autor Stefan Čapaljiku, po osnovoj ideji i motivima kojima se bavi, pripada novom trendu evropske dramaturgije.

Čapaljiku, profesor estetike i književne kritike je sa izrazitim osjećajem za mjeru u ovom komadu uspio da učini modernim i dramski veoma upotrebljivim, jedan od najrigidnijih balkanskih običaja, krvnu osvetu.

Uz apsurd i komiku kao način, u sasvim realističnom prosedeu, tekst Stefana Čapaljikua ubjedljiv je primjer kako se u savremenoj dramaturgiji tretira problem iz konteksta istorijskog nasljeđa jedne zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније