Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

15. 03. 2024. 16:42 >> 16:42
Čitaj mi:

MEMORANDUM O SARADNJI

Na jesen počinje revitalizacija tvrđave Španjola

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić potpisali su danas memorandum o saradnji na realizaciji projekta "SA CREATIVITY" koji predviđa kompletnu revitalizaciju tvrđave Španjola do 2027. godine i uspostavljanje međunarodnog kreativnog centra.

Riječ je o Interreg IPA programu Južni Jadran 2021-2027, u kojem je nosilac Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, a projektni partneri Nacionalna turistička organizacija CG, Ministarstvo turizma Republike Albanije, Regija Pulja i Regija Molize iz Italije.

U Opštini Herceg Novi ističu da je cilj projekta zaštita kulturnog dobra od daljeg propadanja kroz stavljanje u novu, održivu i savremenu funkciju.

"Nakon rekonstrukcije u postojećim gabaritima, u objektu će postojati kapaciteti za rezidencijalne boravke umjetnika, kreativnih preduzetnika, razvoj stvaralaštva i kreativnih industrija, posebno u oblasti multimedijalne umjetnosti, kao i primijenjenog vajarstva, grafike i slikarstva. Objekat će imati opremljene izložbene, prezentacione i smještajne cjeline, kancelarijski prostor i zajedničku baštu – ljetnju pozornicu", navode u saopštenju.

Kako dodaju, potpisivanje memoranduma je prvi korak u realizaciji projekta, kazala je ministarka Vujović, a definisani su i naredni koraci kako bi jedna od najljepših tvrđava bila revitalizovana i pretvorena u kulturni hab.

"Paralelno sa arheološkim istraživanjima, uklanjanjem prostora "hangara", uređivanjem bedema, u Ministarstvu kulture i medija obavljaćemo neophodne administrativne procedure, fazirati projekat i raspisati tender za prvu fazu. Imamo Glavni projekat, predmjer i predračun iz 2021. godine koji će biti revidovan. Osim oko 1,6 miliona eura, koliko će iz IPA biti dodijeljeno projektu, iz budžeta Ministarstva je u ovu svrhu opredijeljeno 600.000 eura", kazala je Vujović.

Ministarka je istakla da spremnosti ima, te da su svi svjesni koliki je značaj Španjole za Herceg Novi i Crnu Goru.

"Ovo je jedan od prvih projekata revalorizacije i sanacije fortifikacionih objekata kako bi bili stavljeni u funkciju kreativnih industrija, kulturnog turizma i slično. Ono što bi trebalo da se desi do decembra 2027. godine to je kompletna rekonstrukcija Španjole koja će zaista postati kulturni, kreativni hab sa mjestima za smještaj umjetnika, pozornicama, ateljeima i da uporedo sa infrastrukturnom već razmišljamo sa Opštinom Herceg Novi kako da 365 dana u godini živi jedna od najljepših, a svakako tvrđava sa najljepšim pogledom", zaključila je Vujović.

Katić je istakao da je Herceg Novi dugi niz godina čekao početak projekta revitalizacije tvrđave Španjola.

"Danas su definisani koraci kako će se zajednički raditi na tome. Očekujemo da radovi počnu već od jeseni. Ovo je veliki dan za Herceg Novi, jer ulazimo u projekat koji se dugo godina očekivao. Zahvaljujem Ministarstvu kulture i medija i svim ljudima koji su iznijeli ovaj projekat na kojem ćemo zajednički raditi kako bi do 2027. godine imali u potpunosti revitalizovanu tvrđavu Španjola koja je jedan od najznačajnijih kulturnih objekata u Herceg Novom", kazao je Katić.

Tokom radne posjete bilo je riječi o zajedničkoj saradnji na brojnim hercegnovskim festivalima sa naglaskom na Filmski festival koji će ove godine biti značajno unaprijeđen, ali i mogućnostima podrške različitim kulturnim projektima koje organizuju ustanove ili pojedinci.

Upriličen je i obilazak tvrđave Španjola nakon sastanka kojem su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine HN Ivan Otović, direktorica JUK Herceg fest Tatjana Ateljević, direktorica Direktorata za kulturnu baštinu, Dobrila Vlahović, saradnik za kapitalne projekte Miloš Janković i savjetnica Milena Ražnatović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније