Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.L.B.

17. 03. 2024. 07:10 >> 07:51
Čitaj mi:

PANEL U HERCEG NOVOM

Umjetnicima omogućiti da žive od svog rada

„Strip, literatura, film – budućnost kreativne industrije u Crnoj Gori“ naziv je panel diskusije koja je održana u okviru programa devetog Strip vikenda Hercegnovskog strip festivala (HSF).

Na panel diskusiji održanoj u koncertnoj sali Muzičke škole u Herceg Novom legenda stripa Milo Manara je naglasio da kreiranje kulturnog ambijenta znači ne samo podržati nekoga ko je kreativni stvaralac, već imati način da mu omogućite da živi od svog rada i da nezavisno kreira.

„Kada imate takav kulturni ambijent, to znači da taj neko može da se bavi upravo onim za šta je najviše predodređen, a da ne mora da radi druge stvari da bi preživio. Onaj koji čini da jedan umjetnik može da preživi je upravo publika koja konzumira to djelo, u bilo kojem formatu. Imamo direktnu poveznicu između kulturne politike jedne zemlje i života jednog autora“, kazao je Manara.

On je dodao i da ne treba tržište da kreira kulturnu politiku jedne zemlje, već da zemlja kreira kulturni ambijent u kojem će slobodno da se izražavaju talentovani umjetnici.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović istakla je podatak Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj, a to je da kreativne industrije BDP-u Crne Gore doprinose sa 3,4 odsto.

“Nije mnogo, ali nije ni malo i svakako je nešto na čemu treba dalje raditi. Mislim na sav široki spektar koji čine kreativne industrije - tu se podrazumijeva i dolazak stručnjaka i autora koji će ovdje raditi i stvarati tu dodatnu vrijednost, a mislim i na domaće snage, Filmski centar koji predstavlja Crnu Goru kao destinaciju za snimanje filmova, kao mjesto stvaranja i kreativnosti. Zato su slogani pod kojim je počela moja administracija 1. novembra 2023. godine – “Oslobodi kreativnost” i “Ponosni na Crnu Goru“, kazala je Vujović.

Direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović je istakla da su od 2017. godine do danas uspostavili kontinuitet u sufinansiranju proizvodnje u okviru crnogorske kinematografije.

„Danas imamo veliki broj filmova, a što se drugih mjerila tiče, kao dio Evropske audiovizuelne opservatorije koja mjeri broj posjetilaca u bioskopima, dolazimo da smo na 0,05 odsto, što je jako mali broj posjetilaca na godišnjem nivou. Za nas je i to 0,05 veliko u odnosu na prošlogodišnjih 0,02 odsto“, kazala je Božović.

Kako je kazala trenutno je u prikazivanju film većinski crnogorske produkcije „Živi i zdravi“ (Ivan Marinović), planirana je nacionalna premijera filma „Supermarket“ Nemanje Bečanovića i promocija crnogorskog filma u svim centrima za kulturu u čitavoj Crnoj Gori – a sve sa ciljem stvaranja publike koja će prepoznati vrijednost crnogorske kinematografije i sve komplementarne djelatnosti unutar nje.

Reditelj Ivan Marinović naglasio je da će statistika o posjećenosti bioskopa u budućnosti biti bolja, a kao primjer je naveo svoj najnoviji film „Živi i zdravi“.

„Moj film u Crnoj Gori ima gledanost kakvu ima film „Barbie“, ali to ekonomski ništa ne znači. Ako ovdje napravite blokbaster, vi ne možete da živite od toga. Sa te strane ima puno prostora za priču i razmišljanje kako, šta i ko može da funkcioniše u okviru kreativnih industrija. Važno je da prepoznamo da smo mali, poklopiće nas veći i zato imamo zadatak da stvaramo onoliko koliko možemo da zaštitimo svoju kulturu, dijalekat i jezik“, kazao je Marinović.

„Pitanje talenta i individualnosti je ključ svega. Ili imaš talenat, ili ga nemaš – ili ga stavljaš u funkciju tzv. industrije, ili ne. Sve je na pojedincu, kreatoru, a na establišmentu i menadžmentu je da stane iza tog pojedinca i da ga podrži“, poručio je dramaturg Stevan Koprivica, ali i naglasio da od umjetnosti ne možemo tražiti podobnost.

„Da je tako, niko ne bi podržao Umberta Eka ni strip maestra Manare, zato što jesu u domenu pobune“, zaključio je Koprivica.

Tokom subote publika u Herceg Novom je imala priliku da dobije potpisan strip Mila Manare, prisustvuje premijernom predstavljanju stripa “Jomar”, posjeti berzu stripa i razgovara sa brojnim strip umjetnicima koji crtali za fanove, a na drugoj HSF žurci čuje bend „Eliza Stark & The Dappers“.

Danas na programu Strip vikenda je „Kafa sa maestrom“ - razgovor sa Milom Manarom koji će voditi novinar Vuk Perović, te St. Patrick’s HSF žurka i koncert „Low voltage“, u pabu Got od 17 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније