Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

24. 03. 2024. 10:39 >> 10:39
Čitaj mi:

KOSTJUKOV

"Država da podrži baletske škole, to je ulaganje u našu djecu"

Baletska predstava "Pepeljuga" biće izvedena danas na sceni CNP-a u dva termina od 17 i 20 sati. Baletan i dugogodišnji direktor baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Konstantin Kostjukov i jedan od osnivača Baletske škole "Princeza Ksenija", ističe da škola sada ima i novi prostor za vježbanje i rad, a djeca i profesori dodatnu inspiraciju za nove projekte. Smatra da država treba više da podržava baletsku umjetnost, jer je to, kaže, ulaganje u našu djecu.

Baletan i dugogodišnji direktor baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Konstantin Kostjukov i jedan od osnivača škole "Princeza Ksenija", istakao je u Jutarnjem programu TVCG, da škola sada škola ima i novi prostor za vježbanje i rad, a djeca i profesori dodatnu inspiraciju za nove projekte.

"Svoju saradanju sa školom 'Princeza Ksenija' počeo sam na samom početku kada se formirala prije 24 godina u Baru. Tada je došlo nas nekoliko umjetnika, glumac Petar Kralj, koji nažalost nije više sa nama, violinista Jovan Kolundžija, Duška Dragičević i ja kao baletski par. I tako je počela da radi ta mala školica, koja je prerasla u ovako jednu ozbiljnu instituciju, što mi jako drago", navodi Kostjukov.

Škola, kako ističe, već 24 godine radi sa jednom ozbiljnom namjerom, imala je ogromne brojne projekte. Uglavnom se bazira na klasičnom baletu, što je jako bitno za igru i za pokret.

"Škola je imala puno saradnja sa renomiranim institucijama, prije svega sa Kineskom akademijom iz Pekinga, koji su dolazili ovde, njihovi mnogobrojni igrači, ako i zvijezde ruskog i zapadnih baletskih kuća. Dolazili su i koreografi koji su radili puno predstava i u principu mi je jako drago da je ovako škola postigla taj nivo profesionalizma", naglašava Kostjukov.

Djeca, kaže, imaju inspiraciju i želju i jako napreduju. Postoje već nekoliko generacija koje su izašle iz škole, a već iz jedne od prvih baletani i baletanke sada već ovde rade kao profesori, pedagozi.

"Postoji jedan lijep kontinuitet, a jako je bitno za ovakve škole da imaju svog, da kažemo mecenu ili dobročinitelja, a to je u ovom slučaju nekadašnji ambasador Njemačke Pius Fišer, koji je omogućio da mi imamo ovako prostor. U principu umjetnost je najveća vrijednost u koju treba da ulažemo i ja mislim da u Crnoj Gori koja je u razvoju baletske umjetnosti na početku, apsolutno treba država da pomogne i da podrži takve projekte i takve institucije. One ulažu u našu mladu generaciju, a ja mislim da je to budućnost kulture ovdje", kazao je Kostjukov.

Baletani koji će večeras igrati ističu da je koreografija dosta zahtjevna. Na sceni je oko sto učesnika u predstavi, svih uzrasta od pet godina do sedamnaest.

Kako ističe Jovica Begojev koji glumi princa, Kostjukov je uspio da ih sve uklopi kao jednu divnu cjelinu.

"U ulozi sam princa i prilično je zahtjeva, a nadam se da će publika uživati u svakom slučaju", katao je Begojev.

Željko Grozdanović ističe da je njegova uloga maćehe.

"Jedna divna komična uloga. Veliki umjetnički izazov, ali opet uloga koja daje puno prostora i za uživanje, i za rad, i za malo provoda. Nemam toliko težak tehnički zadatak kao moje kolege, ali opet velika odgovornost da se donese kako treba", istakao je Grozdanović.

Predstava "Pepeljuga", Baletske škole "Princeza Ksenija", rađena je na muziku Sergeja Prokofjeva, a namijenjena djeci i odraslima. Koreografiju je osmislila Katja Petrovska, a adaptaciju radili Konstantin Kostjukov i Galina Čajkovska. Izvršna producentkinja je Vanja Pantović.

Solisti su: Sofia Matiusenscaia, Jovica Begojev, Željko Grozdanović, Aneta Orlandić, Anja Tomović, Tamara Radonjić, Katarina Vujošević, Ksenija Kankaraš, Tijana Dragović i Teodora Šćekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније