Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

26. 03. 2024. 09:11 >> 09:11
Čitaj mi:

MSUCG

Autorsko veče Aleksandra Bečanovića u Perjaničkom domu

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore organizuje autorsko veče Aleksandra Bečanovića u četvrtak, 28. marta 2024. godine u 19 časova u Perjaničkom domu.

Na književnoj večeri će, pored autora, govoriti i Vladimir Vujošević, docent na Filozofskom fakultetu i na Fakultetu umjetnosti UDG u Podgorici. U okviru ove promocije Aleksandar Bečanović će se predstaviti sa najnovije tri knjige: "Planinski orao", "Prezir" i "Tri pršljena više".

Kako navode u saopštenju, Bečanovićev rad posljednjih godina najbolje pokazuje kojim putevima umjetničkog stvaralaštva se kreće i kako uspijeva u svim domenima njegovog interesovanja da spoji naizgled nespojivo: teoriju i priču gdje je sve u skladu i dopunjuje jedno drugo. Spoj filma, pozorišta, slikarstva, proze i poezije je glavna karakteristika njegovog stvaralaštva.

"Djelo Aleksandra Bečanovića svakako spada među najoriginalnije fenomene savremene crnogorske književnosti. Postoje dva ključna ishoda Bečanovićeve poetike: metateorijska, esejistička “dekadentna prozodija” (Poremećaj) u najboljoj barthesovskoj tradiciji i dinamični, često žanrovski određen, filmski postupak. Kod Bečanovića ova su dva registra (teorije i filma) u stalnoj napetosti, međusobnom ukidanju i dopunjavanju. Čak i u nefikcionalnim Bečanovićevim tekstovima, kao što je „Tri pršljena više“, djelo koje se bavi pomnom analizom stilskih postupaka i slikarskih motiva Dominika Engra, ludilo i strast teorije svako malo se suspenduju na svom vrhuncu, da bi se premetnuli u puritanski sveden, gotovo gotski filmski intermezzo”, ističe Vujošević.

On ističe da ne postoji vjerovatno niko u savremenoj crnogorskoj književnosti ko je uspio, poput Bečanovića, da u toj mjeri teoriju obdari dinamikom fikcije i fikciju samorazumijevanjem teorije.

"Njegovo djelo kao da istovremeno zadržava ponešto od baroknog ekcesa i ikonklastičke reformacije", navodi Vujošević.

Aleksandar Bečanović (rođen 1971. godine u Nikšiću) je crnogorski pjesnik, književnik, prevodilac uglavnom filmske teorije sa engleskog jezika, književni i filmski kritičar, scenarista. Autor je više knjiga i dobitnik mnogih nagrada. Godine 2002. postao je dobitnik nagrade “Risto Ratković” za najbolju knjigu poezije u Crnoj Gori, a 2017. godine Evropske nagrade za književnost, dok je iste godine bio i kandidat za Trinaestojulsku nagradu. Roman “Planinski orao” bio je u užem izboru za nagradu “Meša Selimović”.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније