Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

29. 03. 2024. 08:47 >> 08:47

STVARALAČKI PROCES OD 1994.

Fakultet dramskih umjetnosti proslavlja 30 godina rada

Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju ove godine proslavlja 30 godina rada.

Pod okriljem Univerziteta Crne Gore, koji ove godine slavi jubilej – 50 godina postojanja, Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju počeo je sa radom studijske 1994/95. godine, kao odsjek u okviru Fakulteta likovnih umjetnosti, te ove godine proslavlja 30 godina rada.

Kako ističu u saopštenju, nekadašnji studenti FDU-a danas su istaknuti glumci, režiseri, dramaturzi i producenti, čija karijera svjedoči o snazi i uticaju obrazovanja na ovom fakultetu.

"U novoj studijskoj godini Fakultet dramskih umjetnosti otvara vrata za oko 35 novih studenata na tri programa: Gluma, Drama i pozorište, te Film i mediji. Kroz ove studijske programe, FDU nudi jedinstvenu priliku talentovanim kandidatima za ulazak u svijet umjetnosti", napominju u FDU.

Na Fakultetu dramskih umjetnosti ukazuju da je za uspjeh na ovom fakultetu, važan talenat, ali da su jednako važni i radoznalost, rad na sebi, iskrenost prema sebi i informisanost počev od priprema za prijemni ispit.

Što se tiče pripreme za prijemni ispit, FDU pruža jasne smjernice i strukturu prijemnih ispita za svaki od programa. Kandidati su ohrabreni da pokažu svoj talenat i kreativnost kroz praktične zadatke i razgovore sa ispitnom komisijom. Sve potrebne informacije o literaturi i pripremama za prijemni ispit FDU pruža na svojoj web stranici kako bi kandidati bili spremni.

"Na FDU-u, studenti odmah ulaze u stvaralački proces i primjenjuju naučeno kroz rad sa profesorima koji podstiču razvoj njihovih talenata na najbolji mogući način. U okruženju punom kreativnih pojedinaca, svakodnevno se dešavaju interesantni događaji, kao što su performansi na ulicama Cetinja, gostujuća predavanja istaknutih umjetnika, premijere studentskih predstava i projekcije filmskih ostvarenja studenata. Studiranje na FDU-u pruža mogućnost javnog predstavljanja umjetničkog rada već tokom studija, a često se dešava da studenti dobiju angažmane u profesionalnim projektima. Osim toga, imaju priliku da se upuste u međunarodnu scenu, što predstavlja veliki podsticaj za umjetnički razvoj. FDU je takođe posvećen umrežavanju sa srodnim fakultetima i institucijama. Članstvo u Međunarodnoj mreži visokoškolskih ustanova za izvođačke umjetnosti omogućava studentima da se povežu i razmjenjuju iskustva sa kolegama iz drugih dijelova svijeta", objašnjavaju u saopštenju.

Nakon završetka studija, mogućnosti za zaposlenje su, dodaju, raznovrsne. FDU ima živu umjetničku produkciju koja pruža mogućnosti za angažman u pozorištu, medijskim kućama, marketinškim agencijama i filmskim projektima. Alumni FDU-a su istaknuti glumci, režiseri, dramski pisci i producenti koji svjedoče o kvalitetu obrazovanja koje se pruža na ovom fakultetu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније