Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

29. 03. 2024. 10:08 >> 10:08
Čitaj mi:

MJESEC POŠTOVANJA DŽEZA

Koncert džez pijaniste Bojana Zulfikarpašića u KIC-u

Koncert džez pijaniste Bojana Zulfikarpašića biće održan u ponedjeljak, 1. aprila u Velikoj sali KIC Budo Tomović sa početkom u 20 sati.

Manifestacija "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024", kako navode u KIC-u, ove godine održava se pod motom "Jazz Colors" počeće sa koncertom jednog od najuglednijih evropskih džez pijanista i kompozitora Bojana Zulfikarpašića.

Na solo koncertu 1. aprila u KIC-u u 20 sati promovisaće svoj novi album "As Is" koji je objavila izdavačka kuća Paradis Improvisé, ali i podsjetiti našu publiku na kompozicije sa njegovih ranijih solo albuma.

Rođen u muzičkoj porodici u Beogradu 1968. godine, Bojan Zulfikarpašić počeo je da svira klavir sa samo pet godina. Susreo se s različitom muzikom još u periodu djetinjstva, pohađao muzičku školu i svirao u raznim bendovima. Vremenom je postao poznat muzičar na beogradskoj džez i rok sceni što mu je donijelo nagradu za Najboljeg mladog džez muzičara Jugoslavije 1989. godine.

Bio je dobitnik stipendije za trogodišnje studije na muzičkom kampu u Mičigenu (SAD). Preselio se u Pariz 1988. godine, da bi u roku od nekoliko godina postao neizostavno ime džeza u Francuskoj. Školovanje je nastavio na Međunarodnom muzičkom konzervatorijumu i počeo saradnju s drugim muzičarima. Sa gitaristom Noelom Akšoteom je svirao po svim pariškim klubovima, od dua do kvinteta, kao i sa savremenicima poput saksofoniste Žilijena Luroa, flautiste Medžika Malika i drugih.

Bojanov profesionalni uspon počeo je 1990. godine. Zamijenivši pijanistu u kvartetu basiste Marka Buronfosa, osvojio je nagradu za najboljeg solistu na takmičenju 'Concours de la Défense' te su ga primijetili neki od najvećih imena francuskog džeza.
Od 1991. godine počeo je da sarađuje sa poznatim francuskim kontrabasistom Anrijem Teksijeom i njegovim kvartetom Azur, kao i klarinetistom Mišelom Portalom. Sa obojicom svira na velikim pozornicama Francuske, Evrope i šire. Svojim posebnim muzičkim jezikom - sastavljenim od zrelog džez rječnika sa suptilno doziranim folklornim uticajima sa Balkana - Bojan ostavlja neizbrisiv trag u svim grupama sa kojima svira.

Osim sviranja i snimanja kao prateći muzičar, Bojan vodi i sopstvene sastave i projekte.

Francuska vlada dodijelila mu je prestižno odlikovanje Orden viteza reda umjetnosti i književnosti (2002), a Francuska džez akademija mu je dodijelila titulu Muzičara godine i nagradu Đango Rajnhard. Evropsku džez nagradu “Hans Koler” dobio je 2005. godine, kao najbolji džez umjetnik. Njegov album "Ksenofonija" objavljen 2006. godine, osvojio je najprestižniju francusku muzičku nagradu (Victoire du Jazz) za najbolji album u 2007. godini. Dobitnik je velike nagrade Društva autora, kompozitora i izdavača Francuske - SACEM, 2017. godine.

Ulaznice se po cijeni od sedam eura mogu kupiti na biletarnici KIC-a, a broj za rezervaciju je 020 664 237.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније