Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

14. 04. 2024. 13:06 >> 13:06
Čitaj mi:

U KIC-U

Stefan Bošković gost tribine “Podgoričke priče”

Dramaturg Stefan Bošković, jedan od vodećih stvaralaca mlađe generacije u Crnoj Gori, gost je "Podgoričkih priča" 17. aprila, u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović" u 20 časova.

"Šta jednog mladog čovjeka, pa tek onda pisca, tjera da pored ovozemaljskog stvara svoj virtuelni svijet, između ostalog, reći će nam dramaturg Stefan Bošković, jedan od vodećih stvaralaca mlađe generacije u Crnoj Gori, u aprilskim 'Podgoričkim pričama'. No, Stefan kao multimedijalni umjetnik, svoj put počinje iz rodnog grada, ali uspjehe niže van granica naše zemlje, kako u filmskoj tako i u književnoj umjetnosti. Koliko je taj stvaralački i životni put bio izazovan Bošković će podijeliti sa publikom i moderatorom Vanjom Kovačevićem 17. aprila, u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u 20 časova", navode u KIC-u u najavi događaja.

Bošković je autor romana “Ministar” za koji je dobio nagradu Evropske unije za književnost 2020, ali i nagradu Centralno Evropske Inicijative CEI Award for Young Writers 2021. godine.

Objavio je takođe i roman “Šamaranje” koji je nagrađen na konkursu za “Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori”, ali i zbirku priča “Transparentne životinje” 2017. Jedna od priča iz zbirke uvrštena je u američku antologiju “Best European fiction 2019 - Dalkey Archive Press”.
Dobitnik je druge nagrade na “Festivalu europske kratke priče“ 2016. za priču “Fashion and Friends“.

Priče i romani su mu prevedene na engleski, njemački, italijanski, kineski, ruski, slovenački, bugarski, albanski i makedonski jezik i objavljene u raznim internacionalnim magazinima.
Scenarista je dugometražnog filma ”Nedjelja” o popularnom pjevaču Džeju Ramadanovskom, ali i nagrađivanih kratkometražnih igranih filmova “Peloid” “Umir krvi”, “Put”, “Martin”.
Koscenarista je dugometražnog filma ”Ispod mosta, među stijenama”. Dramski komadi su mu izvođeni i objavljivani u antologijama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније