Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 06. 2014. 08:45 >> 08:48

INFRACRVENI ZRACI

Pronađena slika ispod Pikasove "Plave sobe"

Američki kustosi i naučnici otkrili su uz pomoć infracrvenih zraka skrivenu sliku ispod površine jednog od najranijih remek-djela Pabla Pikasa iz 1901. godine – „The Blue Room“.

 

Više od pet godina, kustosi i naučnici radili su na toj skrivenoj slici. Riječ je o portretu nepoznatog muškarca, naslikanog u vertikalnoj kompoziciji, glave oslonjene na ruku, sa tri prstena na ruci. Kustosi su rekli da su analize potvrdile da je riječ o Pikasovom djelu, najvjerovatnije naslikanom malo prije „The Blue Room“. Međutim, ostaje pitanje ko je naslikani muškarac. Ova misterija sada podstiče nova istraživanja o toj slici koju je Pikaso naslikao na početku karijere, u Parizu, na startu svog plavog melanholičnog perioda stavaralaštva.

Naučnici su prvi put 2008. otkrili uz pomoć infracrvenih zraka skriveni portret nakon čega su koristili druge tehnologije za skeniranje slike. Kustosi planiraju prvu izložbu fokusiranu na „The Blue Room“ za 2017. godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније