Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 12. 2014. 21:56 >> 21:53

FESTIVAL UBRZAJ

Umjetnost kao osnova društvene promjene

Peti jubilarni Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2014. svečano je otvoren večeras u Crnogorskom narodnom pozorištu. Festival je, po prvi put otvorio crnogorski film „Žive oči“ u režiji Senada Šahmanovića.

 

 

Festival je otvorila izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević, koja je uručila priznanja za doprinos unaprijeđenju Festivala direktoru Crnogorskog narodnog pozorišta Janku Ljumoviću i direktoru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOCS  Mladenu Vušuroviću. Uljarević je kazala da će tokom festivala biti prikazano 12 novih sjajnih ostvarenja.  Ona je istakla da crnogorsko društvo mora još mnogo da radi na unaprijeđenju borbe protiv diskriminacije i to na svim nivoima.

“Pripadnici LGBT zajednice, Romi, osobe sa invaliditetom, žene, djeca, predstavljaju najugroženije kategorije crnogorskog društva. Boriti se za njihova prava znači boriti se za prava svih nas. Ovaj Festival nudi i neke putokaze otpora konvencionalnim, ali i sve prisutnijim suptilnim pritiscima i prijetnjama onima koji se odvaže da kritikuju zloupotrebu političke moći koristeći svoje Ustavom garantovano pravo na slobodno izražavanje”, kazala je Uljarević.

Ona je kazala da se kao društvo moramo izboriti za vladavinu prava, jake državne institucije i funkcionalnost demokratije koja počiva na uvažavanju različitosti.

“Crnogorsko društvo u sebi ima jake podijeljenosti, isključivosti, ksenofobiju kao manir, ali i toleranciju kao prostor nade na kojem se uz potrebnu hrabrost mogu i moraju braniti ljudska prava”,kazala je ona.

Uljarević je istakla da Festival pokazuje da umjetnost može biti osnova društvene promjene. Dodala je da se poslije pet godina, mogu konstatovati određena “ubrzanja”.

 

“Počev od činjenice da je ovaj Festival objedinio u saradnji mnoge različitomisleće koji prepoznaju javni interes, nezavisno od svojih društvenih i političkih pozicija, do činjenice da poslije pet godina imamo konačno i premijeru crnogorskog dokumentarnog filma o ljudskim pravima “Žive oči” režisera Senada Šahmanovića. Dodatna vrijednost je da je ovaj film nastao kroz koprodukcija nevladine organizacije ATAK, uz podršku brojnih aktera, a među kojima svakako treba istaći javni servis RTCG i Evropsku uniju”, kazala je Uljarević.

Crnogorski film "Žive oči"

Režiser filma Žive oči” Senad Šahmanović nakon projekcije, predstavio se publici sa ekipom koja je radila na filmu, članovima pozorišnog ansambla slijepih glumaca „Homer”.

“Film prati proces rada na predstavi Slijepi, rađenoj po tekstu Morisa Meterlinka. Fokus je na mladim osobama sa oštećenjem vida koje učestvuju u kreiranju predstave. Njihovi svakodnevni strahovi, želje, nade, miješaju se sa ulogama koje igraju. Njihovo specifično životno iskustvo prožima se sa iskustvom profesionalnih glumaca. Njihove emocije jedno umjetničko djelo čine istinitim”, navodi se u saopštenju CGO.

„20.000 dana na Zemlji“

Nakon prvog filma uslijedila je crnogorska premijera svjetski proslavljenog dokumentarnog ostvarenja „20.000 dana na Zemlji“, koji su režirali Iain Forsyth i Jane Pollard, koji prati jedan fiktivni dan u životu pjevača Nick Kejva. Ovo je biografija o životu muzičara, pisca i scenariste.

“Umjetnički duet Iain Forsyth i Jane Pollard , u svom filmskom debiju, kombinuju fikciju i stvarnost, privatni i javni život, i u jednom fiktivnom danu obuhvataju životnu priču poznatog muzičara. Uključujući scene iz Nikovog života, od njegovog djetinjstva, preko fotografija sa koncerata, do naracije od strane samog Kejva, film objašnjava njegov pogled na svijet, ţžvot i iznad svega njegovu filozofiju pisanja pjesam”, objašnjeno je u saopštenju.

UBRZAJ

Festival će biti organizovan od 10. do 14. decembra u CNP-u. Učestvovaće veliki broj autora, a od 12. do 13. decembra, pilot izdanje Festivala će biti organizovano u Kotoru, u Kinu Boka. Na zatvaranju Festivala biće uručene nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, stvara mogućnost da se posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

U prethodna četiri izdanja Festivala, podgorička publika je imala priliku da vidi 51 ostvarenje koje se na angažovan način bavi ljudskim pravima. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Festival je dio šireg projekta “Ubrzajmo ljudska prava!”, koji CGO sprovodi uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, i kofinansiranje Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Kanadske ambasade i fondacije Heinrich Boll, kao i partnerstvo Crnogorskog narodnog pozorišta, Beldocsa i Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније