Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 02. 2013. 19:11 >> 19:19
2

CETINJE

Jubilej najstarije crnogorske biblioteke

Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ proslaviće sjutra 145 godina postojanja. Najstarija crnogorska biblioteka utemeljena je 1868. godine, i to kao Cetinjska čitaonica.

Dvanaest godina kasnije, u sklopu čitaonice sa radom je počela i prva javna narodna biblioteka u slobodnom dijelu Crne Gore.

Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“, tokom svog dugog trajanja, izgradila je izuzetan renome, te i danas pripada krugu vodećih bibliotekarskih institucija u zemlji.

Danas Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ ima više od 112 hiljada bibliotečkih jedinica. Od tog broja, najveći dio čine monografske i serijske publikacije.

Cjelokupna literatura segmentirana je u pet odjeljenja - za odrasle, za djecu, periodika, zavičajni fond i odjeljenje obrade. Od 2007. godine, cetinjska gradska biblioteka uključena je u sistem COBISS, pomoću kojeg je omogućen pregled građe na internetu.

Svečanost povodom 145 godina od osnivanja današnje Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“ biće održaće se u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније