Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 03. 2015. 11:06 >> 14:02
1

NATALIJA I MIRJANA

Slike crnogorskih umjetnica u Veneciji

Crnogorske umjetnice Natalija Đuranović i Mirjana Marsenić predstaviće svoja djela italijanskoj publici u okviru dijela programa “Artists in Residence“ koji će se odrzati od 9. do 21. marta u Veneciji.

 

Program “Artists in Residence“ priređuje Studio 106 Art Gallery iz Londona koji je prepoznao talenatr naših akademskih slikarki.

“Umjetnice će boravkom u Veneciji,  sredini koja se u mnogo čemu  razlikuje od one u kojoj žive i rade, imati priliku da dožive paralelna iskustva,  probude i stvore  različite memorije, ali ce takođe biti u prilici da analiziraju različite identitete koji se formiraju pod uticajem mnoštva svojevrsnih uloga koje nameće savremeni način života”, navodi se u saopštenju organizatora.

Izložba ce biti organizovana za vrijeme trajanja Venecijanskog bienala u Ca’ Zanardi u maju i septembru.

Radove iz Venecije, Britanska publika ce imati priliku da vidi u Studiju 106 Art Gallery u Londonu od kraja oktobra do kraja novembra 2015.

Natalija i Mirjana

Natalija Đuranović  se u svom umjetničkom opusu  bavi  istraživanjima  na  svojstven način.

„U intuitivnim istraživačkim pohodima u obostrano, umjetnica se, sa toplom poetičnošću, svojstvenoj čistoti dječijeg pogleda i iskustva, hrabro otiskuje u eskapistička traganja za drugim, boljim svjetovima u kojima je moguć suživot bića, događaja i pojava različitih ne samo u smislu njihove vremenske i prostorne udaljenosti, nego i u smislu njihovog porijekla i “ontološkog statusa”. Natalijine slike su pune dešavanja, dinamike i živosti, raznovrsnih boja, skladno i dinamično ukomponovanih, ekspresivnih doživljaja svijeta i čovjeka u njemu sa jasno iskazanom težnjom za eksperimentom”, opisala je Ljiljana Karadžić.

Mirjana Marsenić, u  “razmjeni  između prirode i čovjeka” vidi  “bitan podsjetnik da smo oboje krhki i trajni u isto vrijeme” te će boravakom u drevnom gradu koji nestaje, kakva je Venecija, zapravo imati priliku da istražuje pitanja o umiranju kao  procesu uzrokovanom kombinovanim uticajem čovjeka i prirode.

Ova kombinacija međusobnih uticaja koja se  u Veneciji naročito da opaziti, će dati priliku umjetnici da bude izložena svojevrstnom izazovu kroz koji se stvaraju uslovi za spoznaju o promjenama u identitetu, bilo vidljivih ili podsvjesnih. Marsenić se koristi naizgled osnovnim bojama koje su  često  vibrantne  i moćne teksture, na momente neočekivano letargičnog karaktera. Umjetnica teži da prikaže erupciju koja nastaje samom spoznajom ili rađanjem, na jednoj strani ili nestajanjem, na drugoj.

Studio 106 Art Gallery

 

U okviru programa  Studio 106 Art Gallery za 2015, pod  nazivom “Where are we heading”  I  “What is our determinations?” ( Kuda idemo? Što nas opredjeljuje?)  organizovaće  se niz samostalnih izložbi,  “Artists in Residence“,  grupne izložbe kao i nekoliko pratećih događaja koji  će  zaokružiti suštinu  ovog programa.

Konceptualna zamisao  programa  je da  kroz niz izložbi i dešavanja  u galeriji Studio 106 Art Gallery u Londonu kao i van nje,  otvori prostor za komunikaciju kao i diskusiju vezanu za pitanja identiteta umjetnika u savremenoj umjetnosti  i uticaja  globalizma u njihovom profesionlanom razvoju.

Cilj Studio 106 Art Gallery je da organizacijom svestranog i zanimljivog programa postigne svoj prioritetni cilj, a to je  da u kontinuitetu  pomaže umjetnike u njihovom profesionalnom razvoju kroz učešće u odabranim  internacionalnim umjetničkim događajima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније