Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

13. 03. 2015. 23:20 >> 23:19

SVEČANA AKADEMIJA

"Princeza Ksenija" proslavila 15. rođendan

Baletska škola „Princeza Ksenija“ proslavila jubilej 15 godina postojanja, programom Svečane akademije „15 godina igre“ u Crnogorskom narodnom pozorištu.

„Princeza Ksenija“ se predstavila jednočasovnim programom, tokom kojeg je prikazan film o istorijatu škole od osnivanja do danas, „Class concert“ sa 117 balerina i na samom kraju - defile svih učenika. Uručena su i priznanja Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu kulture, OTP CKB, kao i brojnim drugim prijateljima škole, saopšteno je iz baletske škole „Princeza Ksenija“.

Tokom koncerta, publika je imala priliku da uživa u izvodima iz baleta Krcko Orašćić, Čipolino, Don Kihot, Žizela i dr. Specijalni gost „15 godina igre“ je bio Jovica Begojev, solista beogradskog Baleta. Za koreografiju su bile zadužene Katja Petrovska, glavni koreograf, kao i koreografkinje Svetlana Cidilina i Ema Veljić. Orkestar Vojske Crne Gore je takođe uzeo učešće. Direktorica škole, Vanja Pantović, koja je ujedno izvršni producent i scenarista događaja, učestvovala je u programu zajedno sa violinistom Markom Simovićem, izvođenjem djela „Meditacija“ Žila Masnea.

Baletska škola Princeza Ksenija se pojavljuje na daskama Crnogorskog narodnog pozorišta od 2010. godine. Svi koncerti i predstave bilježe veliku posjećenost, a toliko prisustvo publike jasno šalje poruku da baletska umjetnost u Crnoj Gori ima budućnost.

“Ništa se ne može desiti preko noći. Proces stvaranja ansambla, kao i njegovanje i stvaranje publike za ovaj vid umjetnosti je dugotrajan proces. Srećom, taj proces ovdje traje već 15 godina, pa je sada sve mnogo lakše, jer je stvorena dobra osnova. Nukleus budućeg baletskog ansambla je postavljen. Naš plan za budućnost se, u prvom redu, odnosi na unapređenje nastavog procesa iz kog proizilazi dobar rezultat, a to je - novi repertoar. Vjerujem da ćemo u narednoj deceniji imati dovoljno strpljenja i snage da nastavimo sa finalnim zaokruživanjem ansambla. A, sada idemo dalje - sa novim postavkama: ove godine "Pahita", sljedeće "Uspavana ljepotica", pa ćemo lagano raditi do "Žizele" i "Labudovog jezera", kazala je Pantović.

Iako škola proslavlja 15 godina rada, još uvijek se stoji na samom početku klasičnog baletskog obrazovanja u Crnoj Gori. To je pionirski posao - pa, i istorijski - jer se postavljaju temelji budućeg profesionalnog baletskog ansambla.

Katja Petrovska, glavni koreograf, već osam godina predaje u školi.

”Moj rad je ispunjen velikim trudom, brojnim koncertima, predstavama, srećom na licima djece, kao i radošću i ponosom u očima roditelja i velikim zadovoljstvom publike u salama, uz burne aplauze i ovacije. No, i pored svega toga, u Crnoj Gori nema baletske trupe, još manje baletskog ansambla, gdje bi djeca poslije završenog školovanja nastavila svoj put kao profesionalci. Ipak, nekolicina je profesionalni angažman nastavila van granica Crne Gore. Smatram da je došlo vrijeme da se u Crnoj Gori razmišlja o skorašnjem osnivanju profesionalnog baletskog ansambla, čime bi dugogodišnji rad profesora i djece dobio svoj smisao”, kazala je Petrovska.

Pomoćnik direktora škole, Slobodan Jerkov, naglasio je da rješavanjem redovnog finansiranja i obezbijeđivanjem adekvatnog prostora za rad, škola će, za relativno kratko vrijeme, biti u stanju da od sadašnjih i budućih učenica formira profesionalni kamerni, a kasnije i kompletan baletski ansambl.

„Tako će i u našoj zemlji, kao u svim državama Evrope, moći redovno da budu izvedene baletske predstave u pozorištima i na drugim scenama u Crnoj Gori“, istakao je on.

Od početaka, malog studija “Zvončić” koji je osnovan 2000. godine u Baru, do danas, kada je ime škole „Princeza Ksenija“ prepoznatljivo daleko van granica Crne Gore, prenošenjem znanja eminentnih baletskih stručnjaka sa evropskih pozornica došlo se do vrhunskih rezultata, a baletska umjetnost postala je i način života generacija.

Tradicija vrhunskih predavača postao je još jedan zaštitni znak škole koji garantuje da će “Princeza Ksenija” biti temelj stvaranja prvog baletskog ansambla u Crnoj Gori. Već 2005. godine gostuje Yoram Karmi iz Tel Aviva koji predaje savremeni pokret. Iste školske godine tu je i Galina Jevgenijevna Čajkovska, gost profesor karakternih igara, kao i Dijana Kozarski, prima balerina Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Školske 2006/2007. predavači su Katja Petrovska, balet majstor Nacionalne opere Sofija, danas glavni koreograf, i Bosiljka Mićunović, iz baletske škole “Lujo Davičo”. Mićunović je priredila i program rada Srednje baletske škole koju je licenciralo Ministarstvo prosvjete i nauke Crne Gore u decembru 2007. Sljedeće školske godine “stvaranju balerina” pomažu i gostujući profesori Ashen Ataljanc i Bruno Verzino iz Italije, a potom Olena Terešcenko iz Ukrajine, Irina Ivanova iz Sankt Peterburga i Svetlana Kopeckaja iz Moskve, profesor primijenjene gimnastike. Posljednjih godina zastupljena su imena: Antoaneta Aleksieva, Svetlana Georgieva, Ivalina Nikolova, Elena Gospodinova, Jana Marinova, Ilijana Gerasimova, Ljudmila Antonova, Svetlana Cidilina, Ema Veljić i dr.

Mnogo značajnih imena iz oblasti umjetnosti odazvalo se pozivu da daju svoj doprinos “izgradnji škole”. Na taj način repertoar je bivao bogatiji i profesionalniji, a učenici su imali priliku da komuniciraju ne samo sa baletskom umjetnošću. Projekti koji su se rađali bivali su prava mala remek djela. Tako su pozornicu Baletske škole “Princeza Ksenija” obogatila imena poput Konstantina Kostjukova, Duške Dragičević, Petra Kralja, Jovana Kolundžije, Srđana Bulatovića, Bode Ninkovića, Milorada Mandića Mande, Ljubivoja Ršumovića, Raše Popova, Dobrice Erića, Denisa Kasatkina, Milice Bezmarević, Ane Pavlović, Jovana Veselinovića, Jovice Begojeva, Ivane Žigon, Dada Topića, Romana Simovića i mnogih drugih.

Baletska škola će u subotu, 14. marta u 12 časova održati i Gala koncert, takođe u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније