Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Б.Б. [ N1 ]

25. 04. 2023. 21:59 >> 21:59

SUD NA MENHETNU

Ed Širan opet pred sudom zbog plagijata

U saveznom sudu na Menhetnu počelo je suđenje britanskoj pop zvijezdi, Edu Širanu, zbog optužbi da duguje dio profita zarađenog od hita "Thinking Out Loud", jer je plagirao pjesmu "Let's Get It On" Marvina Geja.

Nasljednici tekstopisca Eda Taunsenda tužili su Širana, njegovu izdavačku kuću "Vorner mjuzik grup" i muzičkog izdavača "Soni mjuzik pablišing" zbog navodnog plagijata klasika Marvina Geja, čiji je Taunsend koautor, prenosi Rojters.

Suđenje je prvo od tri sa kojima bi se Širan mogao suočiti po osnovu tužbi zbog sličnosti između ova dva hita.

Marvin Gej je sarađivao sa Taunsendom u radu na pesmi "Let's Get It On", koja je bila na vrhu Bilbordove liste 1973. Širanova "Thinking Out Loud" dostigla je drugo mjesto na Bilbord hot 100 2015. godine.

Taunsendovi nasljednici tužili su Širana za kršenje autorskih prava 2017. godine, tvrdeći da je u pjesmi "Thinking Out Loud" kopirao "srce" pjesme Marvina Geja, uključujući njenu melodiju, harmoniju i ritam.

U tužbi se navodi da je Širan na koncertu uživo izveo obje pjesme, i da se nije primjećivala razlika kada je prelazio s jedne na drugu.

Širan tvrdi da bilo kakve sličnosti između pjesama, uključujući osnovne muzičke "gradivne blokove" ne ispunjavaju uslove za zaštitu autorskih prava.

Ako porota utvrdi da je Širan odgovoran za kršenje autorskih prava, sud na Menhetnu će održati još jedno ročište kako bi utvrdio koliko on i njegovi izdavači treba da plate. Očekuje se da će prvo suđenje trajati oko nedjelju dana.

Nasljednici su u sudskom podnesku rekli da su od Taunsenda dobili 22 odsto udjela za tekstopisca pjesme Marvina Geja. Širan se suočava sa dvije povezane tužbe investicionog bankara i tvorca "Bowie Bonds" Dejvida Pulmana kompanije "Structured Asset Sales LLC", koja posjeduje trećinu Taunsendovih autorskih prava.

Širan je prošle godine pobijedio na suđenju u Londonu u odvojenom slučaju zbog autorskih prava svog hita "Shape of You". Nasljednici Marvina Geja, 2015. godine dobili su presudu protiv Robina Tika i Farela Vilijamsa koji su u numeri Blurred Lines kopirala Gejevu "Got to Give It Up".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније