Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ TVCG ]

17. 08. 2023. 17:18 >> 18:03

DR NELE KARAJLIĆ ZA TVCG

"Književnost nikada nije bila daleko od mene"

Muzičar, scenarista, glumac, voditelj i pisac Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, ovog jutra bio je TVCG. Sa Neletom smo razgovarali o književnosti, muzici, o Jugoslaviji...

"Veče sa dr Neletom Karajlićem” održano je prije dva dana Kući Nobelovca Iva Andrića, gdje su predstavljena književna djela ali i široka djelatnost popularnog umjetnika.

Sagovornik TVCG kaže da su misli najveći čovjekov prijatelj, a i najveći neprijatelj. 

"Književnost nikada nije bila daleko od mene. Knjiga i ploča su u dane moje mladostti bile važnije od automobila. Tako čovjek krene da mašta, da može da napiše neko djelo veće i od "Na Drini ćuprija", naglasio je Karajlić. 

On kaže da je i sebe iznenadio pisanjem, talentom koji se kod njega probudio nakon 2012. godine. 

"Svaka umjetnost može sve, umjetniku je zadatak da publiku uzbudi, da prouzrokuje emocije. Neke knjige vas uzbude na intelektualnom nivou, neke pjesme vas ganu", naglasio je Karajlić. 

On kaže da je koncertna publika mlađa, ali ističe da jako voli književne večeri. 

"Najbolji osjećaj je kada izađete na koncert pred 100 hiljada ljudi, to se ne može mjeriti sa bilo čim. Ali je dobar osjećaj i kad sami, u svom prostoru, pišete", istakao je Karajlić. 

Kao član rok grupe „Zabranjeno pušenje” i glumac u televizijskoj hit seriji „Top lista nadrealista”, dr Nele Karajlić postao je poznat širom bivše Jugoslavije.

Izbjegavši iz rodnog Sarajeva u Beograd, usljed rata u BiH, nastavio je rad grupe „Zabranjeno pušenje” sa novom postavom. Kao kompozitor, scenarista, reditelj i glumac radio je na stvaranju filmova i serija poput „Crna mačka, beli mačor”, „Složna braća” i „Nadrealna televizija”.

Napisao je knjige „Fajront u Sarajevu”, „Solunska 28″ i „FBI – Dosije Tesla”, po kojoj je 2016. god. izveden multimedijalni performans u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.

Za roman „Solunska 28″ dobio je nagradu „Momo Kapor”. Organizator večeri je JUK „Herceg Fest”.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније