Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

М.М.Љ. [ VOA ]

30. 09. 2023. 09:42 >> 09:43

REPEROVA SMRT

Osumnjičeni za ubistvo repera Tupaka uhapšen nakon 27 godina

Jedan od posljednjih živih svjedoka ubistva repera Tupaka Šakura u Las Vegasu 1996. godine u petak je optužen u tom slučaju, koji je godinama intrigirao javnost.

Velika porota u Nevadi je protiv Dvejna "Kefe D" Dejvisa podigla optužnicu sa jednom tačkom ubistva smrtonosnim oružjem, objavio je zamjenik okružnog tužioca okruga Klark Mark Diđakomo.

Diđakomo je naveo da je Dejvis bio "komandant na terenu" koji je "naredio ubistvo" Šakura.

Dejvis (60) uhapšen je jutros, dok je šetao blizu svoje kuće u Las Vegasu. Dugo je bio poznat istražiteljima i sam je u intervjuima i u svojim memoarima iz 2019, priznao da je bio u kadilaku u kojem je pucano tokom napada u septembru 1996. Šakur je imao 25 godina kada je ubijen.

Dejvis je uhapšen dva mjeseca pošto je policija Las Vegasa 17. jula izvršila raciju u njegovoj kući. U dokumentima se navodi da je policija istraživala stvari "povezane sa ubistvom Tupaka Šakura".

Policija je saopštila da je zaplijenila više kompjutera, mobilni telefon i hard disk, časopis na čijoj je naslovnici bio Šakur, metke, fotografije i kopiju Dejvisovih memoara, "Ulična legenda Komptona" (Compton Street Legend).

U knjizi, Dejvis je naveo da je progovorio o Tupakovom ubistvu 2010, tokom razgovora sa federalnim i lokalnim vlastima. U to vrijeme, imao je 46 godina i suočavao se sa doživotnom kaznom zatvora, po optužbama povezanim sa narkoticima.

"Obećali su da će pocijepati optužnicu i zaustaviti veliku porotu ako im pomognem", rekao je Dejvis koji je za sebe navodio da je posljednji živi svjedok Tupakovog ubistva.

Reper je ubijen 7. septembra 1996. na glavnoj ulici Las Vegasa. Bio je u automobilu, koji je vozio osnivač kompanije "Death Ros Records" Merion "Šuga" Najt, u konvoju od oko 10 vozila. Čekali su na semaforu, kada im se približio bijeli kadilak i izbila pucnjava. Šakur je upucan više puta i preminuo je nedelju kasnije.

Dejvis je 2018. godine, nakon što je obolio od raka, priznao u jednom TV intervjuu da je bio u kadilaku tokom napada. Optužio je svog nećaka Orlanda "Bejbi Lejna" Andersona, navodeći da je sa još jednom osobom bio na zadnjem sjedištu kada je počela pucnjava.

Do pucnjave je došlo ubrzo posle svađe u jednom kazinu u koju su bili umiješani Anderson, Šakur i drugi. Anderson je odbacio optužbe da je umiješan u ubistvo poznatog repera. Ubijen je dvije godine kasnije u pucnjavi u Komptonu, u Kaliforniji.

Šakur je ubijen u trenutku kada je na top listama i dalje bio njegov četvrti solo album "All Eyez on Me,” sa 5 miliona prodatih primjeraka. Nominovan je šest puta za Gremija i smatra se jednim od najuticajnijih repera svih vremena.

U to vrijeme je bio u sporu sa reperom Bigijem Smolsom, poznatim kao Notorious B.I.G., koji je ubijen u martu 1997. Obojica su bili dio rivalstva istočne i zapadne obale koje je definisalo hip-hop scenu sredinom 1990-tih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније