Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

06. 10. 2015. 23:25 >> 23:12

PROJEKAT U RAZVOJU

Prototip Gugl automobila bez vozača

Kompanija Gugl (Google) predstavila je prototip automobila na automatsko upravljanje koji je razvijala proteklih šest godina i koji je i dalje projekat u razvoju.

Mediji su imali priliku da se upoznaju sa samonavodeća automobilom u Silikonskoj dolini, ali i da se provozaju u tom malom vozilu koje dizajnom plijeni pažnju, a važi za automobil budućnosti.

Iako proizvođači i tehnolozi koji rade na razvoju novog vozila najavljuju da će finalni izgled biti znatno izmijenjen, jasno je da ovaj pametni četvorotočkaš spoljašnjim izgledom podsjeća na koalu.

Predstavljeni automobil se od postojećih razlikuje po tome što na mjestu predviđenom za volan i kontrolne pedale ima kontrolni ekran. Pritiskom na 'start' tipku počinje odbrojavanje 3, 2, 1 - i vozilo kreće. Upravljanje vozilom automatski regulišu brojni senzori, a putnici na ekranu mogu pratiti sliku i parametre vožnje.

Ovo djelo Rouš Ebgeneringa iz Livonija trenutno može da razviju brzinu do 40 kilometara na sat, što eksperti uključeni u njegov razvoj smatraju dovoljnim za probne vožnje, a naglašavaju da je bezbjednost vožnje ispred brzine.

Opremljen savremenim GPS sistemima i senzorima, poput onih u podmornicama i avionima, samonavodeći automobil u svakom trenutku ima detaljan pregled prostora u radijusu od 183 metra oko sebe, po čemu je od čovjeka mnogo sposobniji da prepozna prepreku ili opasnost na cesti.

Prototip Guglovog vozila već sa lakoćom prepoznaje i razlikuje automobile, kamione, vozila hitne službe i slično, ali proizvođač tvrdi da angažovani stručnjaci pažljivo rade na razvoju tog kapaciteta, jer finalna verzija mora prepoznavati sve moguće predmete kako bi se prilagodila uslovima na cesti.

Šef projekta Kris Urmson je kazao da je tokom test vožnji kreirana baza podataka o različitim situacijama na cesti i da se može reći da samonavodeći automobil ima sposobnost da predvidi dešavanja u saobraćaju i preuzima parametre sa vozila iz svog okruženja.

Testno vozilo je do sada prešlo dva miliona kilometara i njegov softver posjeduje veliko iskustvo, a do sada je učestvovao u svega devet saobraćajnih nesreća sa neznatnim posljedicama, a sve su izazvane nepažnjom vozača u saobraćaju.

Vožnja po snijegu i kiši, kao i prepoznavanje pokreta ruku saobraćajnih policajaca i pješaka, predmet su rada inženjera koji sa 25 prototipa vrše testiranja u Mauntn Vjuvu (Mountain View) i Osinu (Austin).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније