Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: P.R. [ Beta ]

08. 11. 2017. 21:37 >> 21:05

EU PRIPREMA

Nova ograničenja emisije štetnih gasova

Evropska komisija danas je predstavlila svoje predloge za smanjenje emisije ugljendioksida (CO2) u sektoru saobraćaja poslije 2020, zahtjevajući od automobilske industrije da za deset godina smanji gotovo za trećinu emisiju štetnih gasova automobila da bi odgovorila na klimatske ciljeve Unije.

Komisija traži da za automobile i terenska vozila prosjek emisija CO2 padne za 30 odsto do 2030. godine, sa među ciljem za smanjenje od 15 odsto do 2025. Te predloge još treba da razmotre zemlje članice i Evropski parlament prije nego što budu usvojeni.

Nove restrikcije dio su glavnih mjere koje je Komisija predstavila danas u svom paketu "Čista mobilnost" koji ima dupli cilj - uspješno odgovoriti na obaveze koje je EU preuzela prema Pariskom sporazumu o klimi, a takođe i podstaći sektor vozila na čistu energiju, što se smatra strateškim potezom. EU se u okviru Pariskog ugovora obavezala da će smanjiti emsije ugljendioksida za 40 odsto do 2030. u odnosu na nivo iz 1990.

Poslije skandala dizelgejt, poslije koga su se nizala otkrića o razlici između deklarisane emisije zagađujućih gasova automobila i stvarne količine tih gasova koji se ispuštaju na putevima, EU takođe nastoji da povrati kredibilitet u svoj automobilski sektor.

Prema Evropskom udruženju proizvođača automobila (ACEA), u Evropi je 2015. na saobraćajnicama bilo samo 0,1 odsto električnih vozila i 0,4 hibridnih vozila. Posljednji podaci prodaje novih automobila samo malo više ohrabrujući. U drugom tromjesečju ove godine nove registracije hibridnih i električnih vozila su znatno porasle u odnosu na godinu dana ranije, za 61,1 odnosno 45,8 odsto, ali ta vozila i dalje čine neznatan udio u ukupnoj prodaji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније