Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Данијел Гарић, ТВЦГ

23. 10. 2022. 12:18 >> 12:20

AUTO-INDUSTRIJA POBIJEDILA?

EK za blaže norme u emisiji izduvnih gasova

Skoro 100 miliona automobila sa velikim zagađivanjem moglo bi se pojaviti na evropskim putevima u narednoj deceniji nakon što je Evropska komisija odbacila preporuke sopstvenih stručnjaka o pooštravanju normi za sljedeću generaciju standarda, kaže se u predlogu Komisije u koji je Gardijan imao uvid.

Oko 70 hiljada preranih smrtnih slučajeva u 2018. godini bilo je uzrokovano emisijama iz drumskog saobraćaja, uglavnom azotnih oksida (NOk) i sitnih čestica (PM), a od Evropske komisije se očekivalo da pooštri granice zagađenja u sljedećoj "Euro 7" uredbi, koja stupa na snagu 2025. godine.

Procurila je odluka za koju se opredijelila EK kao "opcija srednje ambicije" koja bi uštedjela 136 milijardi eura u neto zdravstvenim i ekološkim troškovima, uprkos mnogo strožijim preporukama stručnjaka EU pod nazivom "Clove".

Međutim, nacrt Euro 7 uredbe samo predlaže usklađivanje emisija dizel goriva sa onima za benzinske automobile u postojećem standardu Euro 6, dok bi standardi za benzinske motore ostali nepromijenjeni.

Ana Krajinska, menadžer za emisiju izduvnih gasova i kvalitet vazduha iz grupe za kampanju za transport i životnu sredinu (T&E) rekla je da je Komisija dostigla svoj sopstveni "dizelgejt" trenutak.

"Dizelgejt" je termin koji se koristi da se opiše afera auto kompanije "Folksvagen", koja je namjerno kršila propise Europske unije o dozvoljenim emisijama štetnih gasova koji nastaju radom dizelskih motora ugradnjom posebnog uređaja za kontrolu izduvnih gasova.

"Ukidanje savjeta sopstvene ekspertske grupe je skandal i potpuno podriva pooštravanje standarda zagađenja za automobile i kombije. Lobi autoindustrije žestoko se suprotstavio prethodno najavljenim "Euro 7" standardima, koristeći razne prljave trikove da utiče na donosioce odluka. Sada je Komisija popustila u njihovim zahtjevima. Profit proizvođača automobila je prioritet u odnosu na zdravlje miliona Evropljana", rekla je Krajinska.

Auto industrija je intenzivno lobirala kod Komisije uoči nacrta uredbe, pri čemu je jedan zvaničnik Folksvagena prošle godine naslikao "sliku užasa" zvaničnicima EU o efektu koji bi strogi standardi mogli imati na ovu industriju.

"Žrtve nesreće bi morale da čekaju, drhteći, na kola hitne pomoći, policajci bi mogli doći prekasno na mjesto zločina. I sve to zato što bi automobili morali da zagriju svoje sisteme za prečišćavanje izduvnih gasova prije nego što im se dozvoli da krenu", objavio je njemački list Špigl, reakciju zvaničnika Folksvagena kojom je ubijedio EK.

Portparol Evropskog udruženja proizvođača automobila rekao je da "proizvođači vozila idu u potpunosti ka cilju potpune eliminacije ugljen-dioksida, te bi bilo kontraproduktivno oduzimati im investicije ka tom cilju".

Standard emisija Euro 7, koji bi trebalo da bude objavljen 9. novembra, planiran je četiri godine kao zamjena za Euro 6, koji je postavljen 2014. godine, prije skandala "dizelgejt".

Prema očekivanoj opciji sa srednjom ambicijom, granice emisije azotnih oksida bi bile smanjene sa 60 na 30 mg po km, sa ograničenjima čestica sa 4,5 na 2 mg/km, na osnovu novih tehnologija emisije.

U nacrtu uredbe, koji razmatraju poslanici, kaže se da je ova opcija bila proporcionalna, isplativa i "najefikasnija" za smanjenje zagađenja vazduha, ali bi takođe podigla cijene benzinskih vozila za 0,8 odsto i dizel vozila za 2,2 odsto. Zato se Komisija prilagodila trenutnim geopolitičkim zbivanjima i odlučila da izvrši "manji pritisak na lanac snabdijevanja automobilima".

Shodno tome, T&E procjenjuje da bi do 100 miliona vozila proizvedenih u skladu sa standardima Euro 6 za automobile na benzin još uvijek moglo biti na evropskim putevima tokom 2040- tih.

Od kada je Euro 6 primijenjen 2013. godine, emisije NOk na putevima su pale za 22 odsto za automobile i 36 odsto za kamione i autobuse. Emisije čestica su takođe pale za 28 odsto za automobile i kombije, i 14 odsto za kamione i autobuse.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније